Advokat Rajko Danilović, koji je zastupao porodicu Đinđić tokom suđenja za ubistvo premijera, smatra da priča o tome da bi Aco Tomić i Vojislav Šešelj mogli da se nađu pod novom istragom u novom krivičnom postupku, nije nemoguća.


– To je bilo u predmetu. Na kraju, pošto je tužilac Jovan Prijić odustao od Tomića i Radeta Bulatovića, u pretkrivičnom postupku se sumnjalo da je i Šešelj održavao tesne, bliske veze sa Spasojevićem, da je igrao sa njim šah i da su se družili, ali je tužilac odustao. To se pretvorilo u to da su oni samo svedoci, pa su pričali neke budalaštine i nije bilo mogućnosti da ih saslušamo kao okrivljene – navodi Danilović.

Govoreći o mogućnosti da političku pozadinu atentata rasvetle uhapšeni pripadnici zemunskog klana Sretko Kalinić i Miloš Simović, Danilović je izrazio sumnju u njihov kredibilitet kao svedoka.

– Oni bi jedino mogli da potvrde da su pojedini osumnjičeni u predmetu, pa je tužilac od njih odustao, imali kontakte sa Spasojevićem i ostalima iz zemunskog klana – rekao je Danilović.

Podsetimo da je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio da iskazi uhapšenih pripadnika zemunskog klana – Kalinića i Simovića mogu doprineti rasvetljavanju političke pozadine ubistava premijera Đinđića i novinara Slavka Ćuruvije. Policija je 29. aprila 2003. godine podnela krivičnu prijavu za ubistvo premijera Đinđića, kojom su bili obuhvaćeni Šešelj i Tomić.

Kako je ranije izjavio tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović, saopštavajući da je podneta krivična prijava protiv Tomića i Šešelja, iz obezbeđenih činjenica proizlazi da je Šešelj podstrekivao Dušana Spasojevića i Milorada Ulemeka da izvrše ubistvo predsednika Vlade Srbije i protiv njega postoji osnovana sumnja da je izvršio krivično delo podstrekivanja.

General Tomić bio je osumnjičen da je dao garancije Ulemeku i Spasojeviću da se vojska neće mešati u događaje nakon ubistva premijera. Šešelj se tada nije našao na optužnici, a Tomić jeste. Tužilaštvo je 2004. godine naknadno odustalo od gonjenja pojedinih optuženih, među kojima je bio i Tomić.

Tomić: Istraga je završena

Istraga o ubistvu premijera Zorana Đinđića je završena i ne može da se vodi istraga pet puta po jednom predmetu – rekao je za Danas Aco Tomić, nekadašnji šef vojne bezbednosti. On je dodao da se „prosto gadi na sve natpise u novinama“ i da nema komentar, povodom tvrdnji u medijima da bi protiv njega mogao da bude ponovo pokrenut postupak u okviru rasvetljavanja političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari