Pukovnica policije u penziji o slučaju Danke Ilić: Optužnica je morala biti podignuta bez obzira na dokaze 1Foto: N1/printscreen

Dvojicu osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić već su „osudili“ predsednik države, tadašnji ministar policije i načelnik Uprave kriminalisticke policije, pa je optužnica zato morala biti podignuta bez obzira na dokaze, ocenila je danas bivša pukovnica u policiji i aktuelna poslanica Narodnog pokreta Slavica Radovanović.

„Optužnica mora biti podignuta, da bi se umirila javnost“, izjavila je Slavica Radovanović za FoNet i dodala da bi u suprotnom, zbog isteka roka od šest meseci, oni morali da budu pušteni na slobodu.

Ona je podsetila da su u javnosti zvanično saopštavani brojni detalji iz istrage, a na kraju se ispostavilo da nema dovoljno materijalnih dokaza. Ni veštačenja DNK analiza nisu dala dokaze koji bi upućivali na osumnjičene da su izvršioci krivičnih dela koja im se stavljaju na teret.

„Hoće li optužnica uopšte opstati?“, upitala je Slavica Radovanović i dodala da neko za to mora da odgovara.

Slavica Radovanović najavila je i inicijativu koju će pokrenuti sa predsednikom Narodnog pokreta Srbije Miroslavom Aleksićem za sazivanje hitne sednice skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove na koju bio bio pozvai ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Ninoslav Cmolić i operativci koji su vodili istragu – kako bi objasnili šta se desilo sa slučajem Danke Ilić.

„Treba da nam objasne zašto su obmanuli javnost i šta će biti sa optužnicom i čitavim slučajem“, kazala je ona i dodala da se čeka da inicijativu podrži i ostatak skupštinske opozicije.

„Obaveza nas kao narodnih poslanika, kao građana, a i kao roditelja, jeste da iscrpimo sve moguće mehanizme kroz institucije da ovaj slučaj ne bude kao slučaj pokojne pravačice Jelene Marjanović“, istakla je Slavica Radovanović.

Kao jedno od glavnih otvorenih pitanja, ona je navela nepoznanicu o tome kako je preminuo brat jednog od osumnjičenih, jedan od ključnih svedoka, u prostorijama policijske uprave u Boru.

„Ko će da snosi odgovornost i za nasilnu smrti čoveka, a i za obmanu građana da je slučaj rešen?“, upitala je Slavica Radovanović.

Ona je podsetila da su najviši zvaničnici, počev od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, preko tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i načelnika UKP Cmolića izneli sve detalje o slučaju, čak i one koje nisu smeli. Predstavili su javnosti kao da je uz sve dokaze priča zatvorena, a onda se na podizanje optužnice čekalo do poslednjeg momenta pred istek roka.

„Predsednik je rekao da te ubice belog dana neće videti. On nam je saopštio da je delo rešeno, da je devojčica ubijena, da su poznati osumničeni, kvalifikao ovo krivično delo. Sve što je moglo da se prekrši u Ustavu i zakonu po ovlašćenjima jednog predsednika države on je prekršio“, kazala je Slavica Radovanović i navela da će Narodni pokret Srbije u parlamentu insistirati na odgovornosti.

Više javno tužilaštvu u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića koji su osumnjičeni da su ubili dvogodišnju Danku Ilić iz Bora, čije telo još nije pronađeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari