Danska nacionalna biblioteka odlučila je da rizikuje novu međunarodnu političku oluju, budući da je počela da prikuplja karikature proroka Muhameda koje su pre dve godine bile uzrok nasilnih protesta u islamskom svetu. Kraljevska biblioteka u Kopenhagenu, koju je u XVII veku osnovao Frederik III, predstavlja riznicu mnogo istorijskog blaga.

Danska nacionalna biblioteka odlučila je da rizikuje novu međunarodnu političku oluju, budući da je počela da prikuplja karikature proroka Muhameda koje su pre dve godine bile uzrok nasilnih protesta u islamskom svetu. Kraljevska biblioteka u Kopenhagenu, koju je u XVII veku osnovao Frederik III, predstavlja riznicu mnogo istorijskog blaga. Biblioteka je objavila da namerava da prikupi karikature radi prezervacije.
Biblioteka koja se smatra najznačajnijom u Skandinaviji dogovorila se da dođe u posed karikatura s Muzejom danske umetnosti karikatura, rekla je njen portparol za dnevni list Art. Karikature bi trebalo da budu čuvane u muzeju. Pregovori s autorima 12 karikatura, prema rečima portparola, napreduju. Neki karikaturisti će svoja dela pokloniti muzeju, dok će ih ostali prodati. Jedna karikatura već je prodata privatnom kolekcionaru.
Danska ambasada u Damasku spaljena je tokom protesta, a napadnute su diplomatske misije u još nekoliko muslimanskih zemalja. Karikature su prvi put objavljene u danskom dnevniku Jilands-posten 2005.
Jite Kjergard, portparol biblioteke, rekla je da je malo verovatno da će karikature biti javno izložene i insistirala da u odluci o njihovom prikupljanju nema ničeg spornog. „Nismo zainteresovani za priređivanje izložbi, već da karikature od istorijskog značaja za Dansku budu sačuvane za buduće generacije. Ovo je najbolje mesto za čuvanje karikatura jer imamo sve mere bezbednosti“, rekla je Kjergard za britanski list Gardijan.
„Nekom pojedincu bilo bi veoma teško da pokuša da uništi karikature, jer one će moći da se vide jedino u istraživačke svrhe, uz pismenu preporuku profesora univerziteta. Tretiraćemo ih poput retkih knjiga“, rekla je Kjergard.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari