Tridesetak danskih studenata sa Univerziteta u Roskildu kraj Kopenhagena, posredstvom Dansko-srpskog udruženja „Timok 98“ iz Hileroda, proteklih desetak dana provelo je u Ljubičevcu, selu u okolini Kladova iz kojeg potiče najbrojnija kolonija Srba u Skandinaviji. Mladi Danci, mahom studenti geografije i budući stručnjaci za prostorno planiranje, zajedno sa profesorkom Kristine Jul, desetodnevni boravak iskoristili su za prikupljanje podataka za tematski rad o demografskim kretanjima u ovom kraju Srbije.

Tridesetak danskih studenata sa Univerziteta u Roskildu kraj Kopenhagena, posredstvom Dansko-srpskog udruženja „Timok 98“ iz Hileroda, proteklih desetak dana provelo je u Ljubičevcu, selu u okolini Kladova iz kojeg potiče najbrojnija kolonija Srba u Skandinaviji. Mladi Danci, mahom studenti geografije i budući stručnjaci za prostorno planiranje, zajedno sa profesorkom Kristine Jul, desetodnevni boravak iskoristili su za prikupljanje podataka za tematski rad o demografskim kretanjima u ovom kraju Srbije. Ljubičevac i Kladovo su u demografskom pogledu interesantni za danske studente, a studijska ekskurzija za njih je prilika da vide odakle potiču ljudi koji su pre nekoliko decenija stigli na sever Evrope.
Tokom boravka u Timočkoj Krajini mladi Danci obišli su značajne kulturno-istorijske spomenike, a završili su ga u Ljubičevcu druženjem sa domaćinima, predstavnicima lokalne vlasti iz Kladova i članovima Kulturno – umetničkog društva „Polet“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari