Predsednik Venecuele Ugo Čaves objavio je juče da je državna petrolejska kompanija povećala proizvodnju za 30.000 barela na dan u čast njegovog 57. rođendana. To je simbolično povećanje za zemlju koja tvrdi da već vadi oko tri miliona barela nafte dnevno, ali je Čaves u izjavi za državnu televiziju naveo da je reč o delu dugoročnog programa o podizanju produkcije na četiri miliona barela na dan, navodi Beta.


Čaves kaže da će radnici državne kompanije „Petroleos de Venezulea“ početi da vade dodatnih 30.000 barela nafte dnevno kao „poklon“ u čast njegovog rođendana. Prošlog meseca OPEK je označio Venecuelu kao zemlju sa najvećim dokazanim rezervama nafte na svetu od 296,5 milijardi barela, čime je prestigla Saudijsku Arabiju.

Lider Venecuele je prilikom nedavnog povratka s Kube, gde je bio podvrgnut hemoterapiji nakon što mu je uklonjen maligni tumor, potvrdio da će se na izborima koji se održavaju u decembru 2012. kandidovati za treći predsednički mandat. „Ni u jednom trenutku nisam pomišljao da se povučem s državnog kormila“, izjavio je Čaves. On je prvi put stupio na vlast pre 12 godina. Iako ga protivnici nazivaju diktatorom, ostaje činjenica da je Čaves zahvaljujući harizmi, uspostavljanju centralne uprave, odličnim retoričkim sposobnostima i poboljšanju položaja siromašnih sunarodnika, uspeo da pridobije veliki broj pristalica.

Njegov način vladavine poznat je kao „čavismo“, a njegove pristalice nazvane su „čavistasi“. „Predsednik poseduje izuzetne liderske sposobnosti. Nesumnjivo, bilo bi prilično teško pronaći drugog Čavesa“, izjavio je za Bi-Bi-Si Venecuelanac Rejnaldo Iturisa. Inostrani analitičari saglasni su da je Čaves postao jedno od najprepoznatljivijih lica na političkoj sceni Latinske Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari