Darija Kisić na trentinsko-srpskoj komemoraciji: Srbija je ponosna na doprinos pobedi u Prvom svetskom ratu 1Foto: FoNet/Milica Vučković

„Srbija se sa velikim ponosom seća pobede u Prvom svetskom ratu i doprinosa svoje vojske u toj pobedi, kao i svih žrtava koje su svoj život dale za slobodu i mir“, poručila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić u Trentu, na otvaranju izložbe „Civili, vojnici i zarobljenici u zamku Kastelano“.

Izložba je održana u okviru trentinsko-srpske istorijske komemoracije u znak sećanja na stotine srpskih zarobljenika koji su poginuli u Prvom svetskom ratu u ovom delu Italije.

Kisić je istakla da je Srbija pobedu u Velikom ratu najskuplje platila izgubivši skoro trećinu stanovništva, da te rane i danas bole i da zato svi Srbi, ma gde živeli i koliko daleko bili od svoje otadžbine, nose duboko u srcu sećanje na sve žrtve Prvog svetskog rata..

Ukazujući na viševekovno prijateljstvo i saradnju Srbije i Italije, ona je zahvalila vlastima te zemlje na poštovanju prema Srbiji i srpskom narodu, a predstavnicima Trenta, Rovereta i Kastelana na prilici da se Srbi u tom delu Italije sećaju slavnih sunarodnika i da im odaju počast.

Otvaranju izložbe u Trentu prisustvovali su generalni konzuli Srbije u Trstu i Milanu Ivana Stojiljković i Radmila Selaković, Srbi koji žive u ovom delu Italije, predstavnici grada Trento i opština Rovereto i Kastelano, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari