Kapiten Šahtjora Darijo Srna unapred zna ishod duela sa Partizanom, ovog četvrtka u Donjecku. Mada ceni jedinog preostalog srpskog predstavnika u Evropi, ne sumnja u pobedu osvajača prošlogodišnjeg Kupa UEFA, koji „puca“ na tron i u Ligi Evrope.

– Šahtjor gleda mnogo dalje od meča s Partizanom. Za pobednika prošlog Kupa UEFA neulazak u Ligu šampiona predstavlja veliki neuspeh i razočarenje, koje želimo kompenzovati osvajanjem Lige Evrope. Svoj klub ne vidim samo kao apsolutnog favorita u predstojećih 90 minuta, već u celom takmičenju. Imamo tim, iskustvo, trenera i sve potrebne uslove za to. Naravno, to s papira treba preneti na teren – kaže za Danas predvodnik hrvatske reprezentacije i, sa 17 miliona evra tržišne vrednosti, najskuplji fudbaler ukrajinskog tima, čija ukupna cena iznosi, za naše prilike, naučnofantastičnih 120 miliona evra.

Kakvo, onda, čudo može spasiti crno-bele na Donbas areni?

– Fudbal je nepredvidljiva igra. Ništa nije nemoguće ako mi ne budemo maksimalni, a protivnik odigra iznad svojih mogućnosti. Mada, protiv Briža smo bili ubedljivi iako smo utrošili svega 50, 60 odsto snage. Respektujem vašeg šampiona, ali verujem u našu pobedu.

Koliko javnost u Ukrajini zna o Partizanu? Kako doživljava duel s njim?

– Za Ukrajince imena Partizana ili, recimo, zagrebačkog Dinama ništa ne znače. Pošto već dugo nemaju zapaženijih rezultata u Evropi registruju ih samo kada Modrić, Ljajić, Da Silva, Ćorluka, Tošić… pređu u velike klubove. Ni saigrači ne znaju više od onoga što im kažemo Duljaj, koji je igrao u Partizanu, i ja, koji dolazim s Balkana i volim pogledati vaše večite derbije ili A selekciju. Videćemo šta će nam trener tražiti, ali i bez uvida u taktiku očekujem drugačiji, čak lakši duel od većine u Ukrajini. Ovde je Šahtjor taj koji napada svih 90 minuta, jer se drugi zatvaraju protiv nas, dok u Evropi imamo posla s rivalima koji se žele nadigravati.

Imate li uvid u individualne kvalitete srpskog šampiona?

– Znam i cenim Gavrančića i Krstajića. Protiv prvog sam igrao dok je bio u Dinamu iz Kijeva, a s drugim sam se sretao na mečevima sa Šalkeom. Na ono malo Partizanovih utakmica što sam video pažnju su mi skrenuli mali Ljajić i tandem stranaca Moreira – Diara. I o treneru mislim sve najbolje. Svako ima svoje adute, ali smatram da su naši jači – neumoljiv je iskusni vezista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari