Darko Nadić, kandidat za v.d. dekana FPN-a: Aplauz kolega sam doživeo kao izraz poverenja 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Profesor Fakulteta političkih nauka Darko Nadić dobio je jednoglasnu podršku članova Nastavno naučnog veća tog fakulteta za funkciju vršioca dužnosti dekana FPN-a. Uz gromoglasan aplauz. Samo Nadić od juče prisutnih članova na sednici Veća nije glasao za sebe, prenosi za Danas odlazeći dekan FPN-a Dragan Simić atmosferu u kojoj je Nadić predložen za v. d. dekana.

Profesor Nadić za Danas kaže da je aplauz kolega doživeo kao izraz poverenja da na Fakultetu postoji osoba koja je spremna da se uhvati u koštac sa nastalim problemima i da se kriza u koju je zapao FPN privede kraju.

– Ja to shvatam kao jednu vrstu velikog poverenja i podstreka, ali i velike odgovornosti – kaže Nadić, koga bi Savet FPN u ponedeljak, 30. septembra trebalo da izabere za v. d. dekana.

Na pitanje da li će biti i kandidat za novog dekana, Nadić kaže:

– Verovatno, ali zavisi od toga koliko ću energije utrošiti u posao koji predstoji narednih nekoliko meseci. Dakle, još je rano za to – ističe on.

Upitan hoće li FPN uspeti da izađe iz krize i podela koje su nastale nakon što je profesor Slaviša Orlović predložen za dekana, protiv čega se pobunio deo studenata i kolektiva, Nadić odgovara potvrdno.

– Svet je izašao iz finansijske krize, raznih ekoloških katastrofa, naravno da će i FPN izaći zato što je to fakultet koji ima tradiciju i snagu, imamo i svoju funkciju, a to je da obrazujemo studente i da ih učimo istini – kaže Nadić.

A upravo su istina, nauka i pravda principi kojima se ovaj profesor vodi. Baš to navodi u odgovoru na naše pitanje ima li istine u tvrdnjama koje su se pojavile u javnosti da je blizak Socijalističkoj partiji Srbije.

O tome da li je bio član ili simpatizer SPS-a Nadić kaže:

– Ako živimo u višestranačkom društvu to je stvar političke intime da li sam bio ili nisam i da li delim nečija ideološka uverenja. Moja ideologija su istina i pravda i ne bih da ulazim u te stranačke okvire. Jednog dana kada Srbija bude normalno demokratsko društvo to će se uvažavati kao jedna vrsta političke intime koju mi iskazujemo na izborima – kaže Nadić.

Pitali smo ga i da li ima veze sa vladajućom strankom, budući da je član redakcije časopisa „Napredak“ Fondacije za srpski narod i državu, čiji je osnivač Srpska napredna stranka.

– Ja sam jedan od urednika za rubriku životna sredina i ekologija. Oni su me pozvali da budem deo redakcije. Mislim da se time kompetentno bavim, a videli ste iz moje biografije da sam osnivač predmeta i discipline ekološka politika. Uloga nekog naučnika jeste i da širi znanje. Ja ne objavljujem samo tamo, moji radovi su i u stranim i drugim domaćim časopisima tako da možemo da raspravljamo sa bilo kim o kvalitetu tih radova, ali tu nema ništa što ide „na vodenicu“ SNS-a ili bilo koje stranke. Za mene su nauka, naučnost i istina imperativi – ističe Nadić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari