Darko Nadić o litijumu: Otišlo se predaleko 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Vršilac dužnosti dekana Fakulteta političkih nauka (FPN) Darko Nadić ocenio je, uoči današnje skupštinske sednice o litijumu, da se po tom pitanju otišlo predaleko i da je reč o vrsti izjašnjavanja i etiketiranja koje Srbiju parališe nekoliko vekova.

„Obrenovići ili Karađorđevići Tito ili Staljin, Milošević ili Đinđić – mislim da taj pravac deklarisanja, etiketiranja i izjašnjavanja nije dobar za neki budući razvoj demokratije“, rekao je FoNetu Nadić, koji je angažovan na predmetima Socijalna i politička ekologija, Savremena ekološka politika, Ekološka politika Srbije, Ekološka politika, javne politike i usluge.

Smatra da je ovoj temi neophodan naučni pristup.

„O stanovištu litijuma trebalo bi da bude objavljen jedan rad do kraja decembra, pa ćemo da objansimo kako bi to trebalo da se proučava“, najavio je Nadić.

Nadić je i član Odbora za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu, a pažnju javnosti privukao je kada se ogradio od stava tog odbora, koji je u junu ove godine izrazio protivljenje namerama da se obnovi realizacija projekta Jadar.

On je tada istakao, da je “bez akademske rasprave nemoguće da naučnici preko noći daju svoj stav po ovom pitanju”.

“Kao član ovog odbora nisam dao svoju saglasnost na ovo saopštenje iz više razloga. Ceo projekat u vezi sa eksplotacijom litijuma i pitanja i dileme koje je on stvorio, imaju suviše dimenzija koje, pre svega, zahtevaju širu i dublju akademsku raspravu“, navodi se u Nadićevom reagovanju, koje su objavile Večernje novosti.

Kako se dodaje, u tadašnjem reagovanju, pitanje eksploatacije litijuma ima svoju ekološku, ekonomsku, političku, socijalnu, kulturnu, pa i istorijsku dimenziju, koja ovog puta nije usmerena na prošlost, već na budućnost.

“To još jače treba da osnaži ideju kompetentne akademske rasprave. Bez detaljnog, sveobuhvatnog, apsolutno objektivnog istraživanja i akademske rasprave, po svim ovim elementima, nemoguće je da nauka i pogotovo naučnici, preko noći daju svoj definitivni stav po ovom pitanju. Cilj nauke je istina, a ne manipulacija“, navodi se u Nadićevom reagovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari