Posle više od tri decenije Vojvodina je dobila kvalitetan strateško-razvojni planski dokument, Nacrt regionalnog prostornog plana Autonomne Pokrajine Vojvodine, koji je uz Izveštaj o strateškoj proceni uticaja ovog planskog dokumenta na životnu sredinu predstavljen na javnoj raspravi. Nosilac izrade prostornog plana AP Vojvodine je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.


Ovaj dokument je od samog početka permanentno pratio izradu Prostornog plana Republike Srbije, preuzeo smernice razvoja, i razvijao se u skladu sa specifičnostima koje karakterišu Pokrajinu. Nacrt plana u poslednjih desetak dana, a u okviru redovne zakonske procedure Javnog uvida koja traje do 18. avgusta, predstavljen je u Novom Sadu i drugim većim mestima – Subotici, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu i Pančevu.

Prezentacije prostornog plana bile su veoma posećene, čime je potvrđeno da postoji zainteresovana javnost za predložena planska rešenja, propozicije i koncepciju razvoja Pokrajine.

Regionalni planom opredeljuje se razvoj, zaštita, uređenje i korišćenje celokupnog prostora Vojvodine, on je dokument kojim će se utvrditi i prostorno definisati razvojni planovi svih teritorijalnih jedinica, opština i gradova, kako bi se postigao ravnomeran razvoj Pokrajine u svim oblastima koje plan razrađuje, postigao održivi rast regiona, socijalna kohezija, zaštita životne sredine i kulturnog nasleđa i njihovo međusobno povezivanje u celovit sistem. Osnovni zadatak kojem treba da odgovori prostorni plan je da se njime odrede i definišu strateška planska rešenja i prioritetni projekti kojima će se aktivirati teritorijalni kapital, resursi i vrednosti Vojvodine kako bi se ojačao regionalni identitet Pokrajine, kao jednog od regiona Republike Srbije u okviru mreže Evropskih regiona.

Celokupnu proceduru javnog uvida organizovala je Republička agencija za prostorno planiranje, Organizaciona jedinica za teritoriju AP Vojvodine Novi Sad u saradnji sa pokrajinskim sekretarijatom, koja ima ulogu koordinatora na izradi ovog planskog dokumenta. Prostorni plan je obradio Zavod za urbanizam Vojvodine.

Po završetku procedure Javnog uvida u prostorni plan, 5. septembra održaće se Javna sednica Komisije za sprovođenje postupka javnog uvida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari