U najgorem mogućem trenutku po klub u poslednjih deceniju i po košarkašima Partizana kao bumerang vratila se trojka Dušana Kecmana protiv Cibone u finalu ABA lige 2010. godine. Nolan Smit, trojkom dva koraka unutar protivničke polovine, uz zvuk sirene, istrgao je crno-belima kartu za Evroligu, priliku da se bore za sedmu titulu u regionalnom prvenstvu, kao i nadu da će neki novi vetrovi duvati duž Humske (81:79).

Cedevita – Partizan 81:79

(27:16, 13:19, 17:29, 24:15)

Hala: Kombank arena. Gledalaca: 14.210. Sudije: Pukl, Boltauzer, Petek.

Cedevita: Mazalin, Zubčić 4, Ramljak 9, Babić 12, Delaš, Smit 12, Rej 7, Suton 10, Bilan 14, Nurkić 13, Baltić, Baždarić.

Partizan: Tepić 8, Lovernj 10, Pavlović 25, Dalo, Milutinov 2, Bogdanović 15, Gagić 8, Musli, Šalić, Andrić 3, Bezbradica, Bertans 8.

 

Cedevita se tako pridružila Ciboni i umesto već viđenog srpskog, u nedelju (20.00) će se u Kombank areni odigrati hrvatsko finale fajnal-fora ABA lige. Samim tim Cedevita i Cibona boriće se za prvu titulu u istoriji klubova u regionalnom prvenstvu, usred Beograda, sa obezbeđenim evroligaškim vizama, što je samo promil košarkaških zaljubljenika mogao da pretpostavi uoči završnog turnira Jadranskog prvenstva.

Debakl srpskih velikana, činjenica da Zvezda samo u teoriji može da se nada prolasku u najelitnije takmičenje, a da Partizan nakon trinaest sezona neće biti deo najprestižnijeg klupskog nadmetanja, najveći je poraz domaće klupske košarke. Posledice mogu biti još dalekosežnije, jer će večiti rivali imati mnogo problema da sledeće sezone oforme respektabilne timove. Bez mamca Evrolige stranci sa određenom reputacijom teško će se opredeliti da umesto na atraktivnije destinacije, slete u Beograd. Sponzori, kojih je i ovako mali broj, još teže će finansijski pomogati, a da zlo bude veće, predstavnici vlasti već su najavili osetno manju novčanu pomoć najvećim srpskim klubovima.

Ako je Zvezda protiv Cibone platila danak prosečnosti, nemanja iskustva igranja ovako važnih mečeva i očiglednog nedostatka kvaliteta, malo ko je očekivao da će Partizan po sličnoj mustri kapitulirati u meču sa Cedevitom. Navijači crno-belih u Areni bili su ubeđeni da će se njihovi ljubimci iščupati iz rivalskih okova početkom treće deonice. Pavlović je držao saigrače u igri sve vreme, šutem za tri poena, činilo se da će mu se Bogdanović pridružiti na vreme istim arsenalom, ali je Cedevita iznenadila sve prisutne smirenom igrom. Nije paničila i kada su crno-beli potpuno preokrenuli rezultat (73:62) pa čak i kada je Nurkić napustio igru zbog pet ličnih grešaka. Momenat kada je Gagić zbog namerne greške omogućio protivniku pet poena u nizu inicirali su seriju gostiju (14:1) i najavu drame sa nesrećnim epilogom za srpski tim. Partizan nikako nije uspevao da u igru uključi centarsku liniju. Lovernja nigde nije bilo, Musli i Milutinov su se potpuno pogubili, tako da je čitava koncepcija bila svedena na šut za tri poena. Podatak da je Partizan imao čak devet asistencija manje u odnosu na rivala, ilustruje i manjak tečne igre, odnosno više soliranja, uglavnom prinudnog, Pavlovića i Bogdanovića. I u takvim okolnostima crno-bele su samo četiri sekunde delile od Evrolige, ali je Nolan Smit, junak Cedevitinog uspeha, pogotkom za tri poena zaledio sve u Areni, bacivši u očaj izabranike Duška Vujoševića.

– Čestitam Cedeviti, bili su više tim od nas, imali smo više šut za tri nego za dva, mi smo se nekada smejali protivnicima zbog takve igre, a sada smo mi to uradili. Kada se lomila utakmica nismo uspeli da podignemo selekciju šuta i čvrstinu u odbrani, videćemo posledice po klub. Teško mi je i biće mi još teže, nije samo faktor sreće presudio, jer smo mi dobijali i srećnije završnice – završio je starteg crno-belih.

Ni Veseli nije pomogao

Jan Veseli nije propustio priliku da uživo pomogne nekadašnjim saigračima. Navijači su burno pozdravili igrača Denver Nagetsa, koji je emotivno propratio svaki važniji poen crno-belih, a naročito dramatičnu završnicu. Veseli je za tri sezone u Partizanu osvojio devet trofeja.

Duletov čas od pola sata

Nakon meča Duško Vujošević je više od pola sata držao „bukvicu“ svojim igračima u svlačionici, tako da je dobrano zakasnio na predviđenu konferenciju posle utakmice, što je samo ilustracija načina na koji je doživeo eliminaciju iz Evrolige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari