Javni medijski servis RTS i nevladina organizacija Centar za slobodne izbore i demokratiju, u saradnju s američkim Nacionalnim demokratskim institutom i Misijom OEBS, organizovaće u ovoj izbornoj kampanji seriju TV debata pod nazivom „Reč na reč“, u kojima će učestvovati predstavnici sedam izbornih lista.



Debate će biti organizovane 19. i 26. aprila i 3. maja, biće direktno prenošene na Prvom programu RTS, a u njima će učestvovati predstavnici izbornih lista „Izbor za bolji život – Boris Tadić“, „Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić“, „Preokret – Čedomir Jovanović“, „SPS-PUPS-JS – Ivica Dačić“, „DSS – Vojislav Koštunica“, „SRS – Vojislav Šešelj“ i „URS – Mlađan Dinkić“.


Izvršni direktor CeSID Marko Blagojević kazao je na jučerašnjoj promociji projekta da su građani Srbije navikli da političke debate izgledaju kao „bojno polje i postaju sve krvavije kako se bliže izbori“. „Hteli smo da predstavimo drugačiju sliku o političarima, partijama i onome što nude. Ideja nam je da napravimo bojno polje argumenata. To je ključna reč ovog poduhvata“, rekao je Blagojević.

Ukupno vreme trajanja debate, u kojoj će svi učesnici imati podjednako vreme za raspravu, biće 90 minuta. Svakom od učesnika debate će biti postavljena ukupno tri istovetna pitanja, a svaki će na raspolaganju imati ukupno 10 minuta. Svaki učesnik će imati na raspolaganju po tri minuta po svakom postavljenom pitanju – minut da odgovori na pitanja i još dva puta po minut koji može da iskoristi da dopuni svoj odgovor ili prokomentariše drugog učesnika. Na kraju, svaki od učesnika će imati po dodatni minut za završnu reč.

Učesnici će na kraju vremena predviđenog za izlaganje zvučnim signalom biti upozoreni da je vreme za izlaganje isteklo, a tokom izlaganja biće aktiviran samo mikrofon onoga ko govori. Pravilima, oko kojih je postignuta saglasnost organizatora i predstavnika izbornih lista, predviđeno je da učesnici ne govore izvan vremena koje im je stavljeno na raspolaganje, kao i da ne prekidaju jedan drugog. Urednik debate ima pravo da isključi mikrofon učesniku koji se ne pridržava pravila i da ga, posle dve opomene, udalji iz debate.

Prve teme

Teme prve debate, koja će se održati sutra, 19. aprila, biće odnos partija i države, borba protiv korupcije i zdravstvo.

Pozvane samo parlamentarne stranke

Urednik emisije „Oko“ na RTS i moderator debata Zoran Stanojević je objasnio da je bilo komplikovano odlučiti ko će učestvovati i naglasio da je nemoguće napraviti ozbiljnu debatu s predstavnicima svih 12 lista koje je RIK do sada potvrdila. „Morali smo da podvučemo crtu i odlučili smo da u debatama učestvuju samo one liste u kojima se nalaze parlamentarne stranke“, istakao je Stanojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari