Deca iz vrtića “Leptirić” u Kragujevcu zbog lošeg stanja objekta prebačena u tri druga vrtića 1Foto: Grad Kragujevac

Zbog lošeg stanja objekta u kome se nalazi državni vrtić “Leptirić”  u Kragujevcu deca će biti preventivno prebačena u tri najbliža vrtića “Crvenkapa”, “Bambi” i “Lane”.

Objekat je izgrađen 1935. godine i pošto se nalazi u procesu restitucije, grad godinama nije mogao da ulaže u njega i tako stvori bolje uslove za rad i boravak dece i vaspitača.

Kako je istakao član Gradskog veća za obrazovanje Dušan Aleksić, pojavile su se pukotine po zidovima i plafonu, a postoji i problem sa vodovodnom mrežom.

– Pratili amo pukotine koje su pre dve godine bile male. Pre mesec dana smo dobili upozorenje od Gradske uprave za razvoj i investicije da se se one proširile, nakon čega je poznava građevinska inspekcija, koja je istakla da sada objekat predstavlja rizik, istakao je Aleksić.

On je dodao da je preventivno doneta odluka da deca budu prebačena u tri najbliža vrtića gde će i dalje raditi sa svojim vaspitačima.

To je privremeno rešenje, jer po Aleksićevim rečima, grad ima novca da investira u rekonstukciju vrtića, ali objekat nije u vlasništvu grada.

Vrtić “Leptirić” se nalazi u Karađorđevoj ulici od 1948. godine, a zgrada u kome su deca boravila je izgrađena 1935. Trenutno ovaj vrtić pohađa 165 dece u sedam vaspitnih grupa.

– Juče smo održali sastanke sa roditeljima i oni su upoznati sa situacijom. Na nivou ustanove pronašli smo najbolje rešenje da se grupe ne dele i da zajedno sa svojim vaspitačima pređu u tri vrtića, istakla je Neda Gajić Jovanović, rukovodilac vrtića “Leptirić”.

Kada će problem biti rešen nije precizirano, budući da proces restitucije dugo traje.

Zbog toga član Gradskog veća za obrazovanje Dušan Aleksić smatra da bi on mogao da se reši izgradnjom novog vrtića za čiju izgradnju je već opredeljeno 60 miliona dinara u budžetu za 2023. godinu.

Trenutno se razmatra nekoliko lokacija za izgradnju vrtića u širem centru grada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari