Deca lišena slobode moraju biti zaštićena 1Foto: Feeimages/Phuong Tran

Konvencija o pravima deteta i odredbe Ustava Srbije primenjuju se na svu decu i u svim situacijama, pa i u vanrednim, na maloletnike koji su u krivičnom postupku i u ustanovama za izdržavanje krivičnih sankcija, zaključak je današnje elektronske sednice Saveta za praćenje i unapređenje rada organa krivičnog postupka i izvršenja krivičnih sankcija prema maloletnicima.

Kako su istakli u saopštenju, mere koje država preduzima kako bi decu lišenu slobode zaštitila od pandemije moraju biti apsolutno usklađene sa međunarodnim pravom i standardima, te sve mere treba da budu srazmerne, neophodne, vremenski ograničene, podložne reviziji, nediskriminatorne i da odražavaju najbolji interes deteta.

Savet za maloletnike pozvao je sve organe krivičnog i prekršajnog postupka i izvršenja krivičnih sankcija da u svom praktičnom radu u uslovima vanrednog stanja poštuju i sprovode sve odredbe Ustava i zakona, kao i Uredbe i zaključke nadležnih organa donete za vreme vanrednog stanja.

„Pomenute uredbe i zaključci prvostepene postupke prema maloletnim učiniocima krivičnih dela, odnosno gde je oštećeni maloletno lice u vezi krivičnih dela protiv polne slobode, i kad nisu pritvorski, svrstavaju u one koji se održavaju jer ne trpe odlaganja. Istovremeno, neophodno je maksimalno zaštititi prava i zdravlje maloletnika i svih drugih učesnika u postupku“, navode u Savetu za maloletnike.

Kako su naglasili, u aktuelnim uslovima posebnu pažnju treba posvetiti podršci ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija prema maloletnicima, vaspitnim ustanovama i ustanovama u kojima se sprovodi mera pritvora prema maloletnicima.

„Kolektivi zavoda u kojima se izvršavaju navedene mere u ovim uslovima su dodatno opterećeni i izloženi rizicima, jer su u uslovima vanrednog stanja obavezni da prema maloletnicima postupaju saglasno odredbama važećih zakona i podzakonskih akata, ali i da primenjuju Uputstva i naredbe Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde“, navode u Savetu, napominjući da su ovim ustanovama uputio upitnik kako bi se informisao o stanju i načinu rada i tretmanu maloletnika u periodu vanrednog stanja proglašenog usled pandemije. Savet za maloletnike, istakli su, prati i podržava sve ono što su do sada u oblasti prava dece i maloletnika preduzeli i preporučili Zaštitnik građana i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i u okviru svoje nadležnosti aktivno pomaže ostalim državnim organima u primeni i ostvarivanju ciljeva Ustava i zakona kao i međunarodnih dokumenata u cilju zaštite interesa maloletnika u krivičnim postupcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari