Mališani sa Kosova i Metohije boravili su u poseti Požarevcu. Domaćini su im bili gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević, predsednik Skupštine grada, Miomir Ilić, član Gradskog veća Aleksandar Đokić i direktorka Agencije za pedagoške usluge „Kodeks“, Snežana Milošević. Posetu je organizovalo Udruženje „Beli anđeli“.


-Želim da vam ovaj dan ostane u lepom sećanju, da ga pamtite čitavog života. Drago mi je što ste ovde sa nama, što možemo da vas ugostimo, ali mi je žao što će ovo druženje biti kratko, samo jedan dan. Nadam se da će sličnih susreta biti i narednih godina i da će vaš dolazak pozdraviti učenici naših škola. Želja mi je da se na Kosovo vratite sa lepim mislima i lepim utiscima i da mir ovlada na prostorima na kojima živite, kao što je mir i spokojstvo ovde gde mi živimo, rekao je između ostalog Miodrag Milosavljević, koji se na kraju zahvalio predstavnicima opštine Kučevo, koji su se pobrinuli za smeštaj dece. Milosavljević je takođe najmlađoj među gostima, petogodišnjoj Milici Đorđević koja je u Prizrenu trenutno jedino srpsko dete, uručio zlatan privezak u obliku srca i lutku. Milica je takođe na dar dobila i sliku Udruženja likovnih stvaralaca äĐura Jakšićô koju je predao slikar Goran Bogdanović. Pored dece iz Prizrena, među posetiocima bili su i mališani iz Velike Hoče i Orahovca.

– Gajimo nadu da će se naši ljudi u što većem broju vraćati na Kosovo, u svoja rodna mesta, i da nisu zaboravili našu svetu zemlju, Kosovo i Metohiju. Nekada je samo u Prizrenu živelo 12 hiljada Srba, a sada ih je samo 18. Onima koji su ostali, život je težak, ali uz pomoć dobrih ljudi, opstaćemo, poručila je Milicina majka Evica Đorđević, čija je porodica prošla kroz mnoge strahote i iskušenja, ali nije napustila Kosmet.

U znak zahvalnosti na dobrodošlici i darovima, gosti su izveli kratak kulturno-umetnički program, u okviru koga su otpevali i pesmu „Vidovdan“.

Nakon prijema, gosti su posetili Narodni muzej, Galeriju „Milena Pavlović Barili“, Agenciju za pedagoške usluge „Kodeks“, Etno selo, Ergelu „Ljubičevo“, Spomen obeležje „Požarevački mir“, Eparhijski dvor i Crveni krst, gde im je priređen ručak, a potom i uručenje paketića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari