"Deca se uče da na nasilje odgovore jačim nasiljem": Psiholog o pitanjima koje bi roditelji trebalo da postave svojoj deci nakon tragedije u "Ribnikaru" 1Osnovna škola Vladislav Ribnikar: Foto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Nakon jučerašnje tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“, u kojoj je smrtno stradalo osmoro dece i školski čuvar, a ranjeno šestoro dece i nastavnica, posebno zastrašujuće deluju reakcije pojedinih vršnjaka na društvenim mrežama koje glorifikuju ono što se juče dogodilo, kao i osumnjičenog vinovnika.

Na Instagramu su se juče pojavili storiji u kojima se osumnjičeni učenik za tragediju u vračarskoj školi, naziva „carem“ i „kraljem“, a objave slične sadržine uz „divljenje“ onim što je počinio danas su preplavile TikTok. Zabrinjavajuće je što te objave imaju ogroman broj lajkova.

Psihološkinja Ana Mirković kaže za Danas da deca nisu u potpunosti svesna veličine tragedije, ali da, sa druge strane, ova vrsta ponašanja potvrđuje društveni kontekst koji je doveo do ove situacije.

– Mi nemamo etičko društvo, niti ikakve vrednosti. Tolerantni smo na nasilje. Deca se uče da na nasilje odgovore jačim nasiljem. Znaju da sistem ne postoji, osećaju to, i misle da niko nizašta neće biti kažnjen – ukazuje Mirković.

Ona dodaje da svuda u svetu kada se neki zločinac liši slobode, oformi se pokret koji od tog zločinca pravi kult.

– To se dešavalo i sa masovnim ubicama. Regionalno smo imali Silva Pluta koji je ubio nekoliko žena, a onda su mu žene slale bračne ponude u zatvor. To prosto postoji i ukazuje na određenu patologiju, ali moramo biti svesni da se ovde radi o deci. Deca su nedovoljno zrela, nedovoljno logički zaključuju, nemaju mudrost. Tek sa 13 godina ulaze u razvojnu fazu u kojoj mogu da manipulišu filozofskim konstruktima – objašnjava naša sagovornica.

Sa druge strane, dodaje, nikada nisu kriva deca, već su krivi roditelji koji ih nisu vaspitali na pravi način.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/skup-ispred-ministarstva-prosvete-pojedinacna-odgovornost-svih-koji-nisu-na-vreme-reagovali-da-se-spreci-tragedija/

– Kriva je generacija roditelja koja im nije dala mogućnost da razviju potencijale, da ostvare kapacitete za empatiju, toleranciju… To samo govori o jednom kancerogenom sistemu vrednosti – ističe Mirković.

Na pitanje kako da reaguju roditelji koji vide da njihova deca na društvenim mrežama podržavaju sadržaj koji glorifikuje dečaka osumnjičenog za ubistvo đaka, naša sagovornica kaže – isključivo razgovorom.

– Odmah mora da usledi razgovor. Da li je tebi ovo smešno? Kako bi se ti osećao da je stradao tvoj prijatelj? Kako bi se osećao da je tvoj drug pucao i ubio osmoro vršnjaka? Da li je ovo tema oko koje možemo da se zabavljamo? Sve su to pitanja koja roditelji moraju da postave deci – navodi Mirković.

Ona ističe da razgovor roditelja i dece mora da bude deo dnevne rutine, kao pranje zuba.

– Putujem po Srbiji i iz iskustva mogu da kažem da roditelji uopšte ne razgovaraju sa decom. Roditelji i deca su na dva različita kraja univerzuma. Ne slušaju jedni druge, nemaju apsolutno nikakvu toleranciju ni razumevanje jedni za druge. Ne razumeju se, prčaju drugačijim jezikom – ukazuje naša sagovornica.

Mirković poručuje da roditelji moraju da izdvoje vreme i da razgovaraju sa decom, jer je to ključ zdravog formiranja mlade osobe.

Sve vesti u vezi sa tragedijom na Vračaru pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari