Iako je namenjen najmlađoj publici, 7. Međunarodni pozorišni festival za decu „Čar čar ZajeČAR“ otvoren je kao što dolikuje – uz zvuke bubnjeva i fanfara predškolske grupe OŠ „LJuba Nešić“ iz Zaječara i prigodnim muzičko-scenskim nastupom glumaca Dečijeg centra Zaječar u prepunoj sali zaječarskog teatra.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }A:link { }

Zvanično ga je otvorio predstavnik osnivača i član gradskog veća zadužen za kulturu Aleksandar Milivojević rečima „Deca su naše najveće bogatstvo, pa u čast naših najmlađih sugrađana, proglašavam 7. međunarodni pozorišni festival za decu otvorenim“, da bi potom usledilo premijerno izvođenje predstave „Ivica i Marica i zla veštica“ po motivima braće Grim, u režiji Saše Latinovića.

Mališani su burno reagovali na igru ansambla Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ koji na uverljiv način dočarao prepoznatljive motive ove bajke – gramzivu maćehu, kolebljivog slabog oca, decu koju je neopreznost dovela do zle veštice, ali i kako motiv snage duha, volje za životom i istinske ljubavi u porodici pobeđuju. U tu i takvu priču očigledno verovali su i glumci, koji su razigravali igru do usijanja i naveli mališane da aktivno učestvuju i bodre ih u toku igranja. To je verovatno i presudilo da žiri nagradu „Čar“ za prvo festivalsko veče dodeli čitavom zaječarskom ansamblu – Milošu Đuričiću (narator Života, čovek iz naroda), Dari Rančić (Marica), Milošu Tanaskoviću (Ivica), Ani Bretšnajder (veštica), Seleni Ristić Vitomirović (maćeha) i Predragu Grbiću (otac).

Druge festivalske večeri najmlađa zaječarska publika imala je priliku da uživa u komadu „Hajduci“, rađenom po tekstu komediografa Branislava Nušića. U celoj paleti dobrih tumačenja jednoglasno je odlučeno da nagradu „ČAR“ ponese Strahinja Barović za ulogu Brane. Komad „Čarobnjak iz oza“ po tekstu Fenka Baumana, u izvođenju ansambla Kraljevačkog pozorišta u režiji Miodraga Dinulovića bio je na repertoaru treće večeri 7. Međunarodnog pozorišnog festivala za decu „Čar čar ZajeČAR“ koji se završava 11. decembra predstavom „Autobiografija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari