U Srbiji je potvrđeno 16 slučajeva oboljevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A H1N1. Obolele osobe su sa terirorije Beograda, Novog Sada, Sombora, Niša, Srbobrana i Nove Pazove.

Poslednji slučaj potvrđen je u Šapcu. Reč je o dečaku starom sedam godina koji je sa porodicom doputovao iz Australije 25. juna.

Dete se zasad dobro oseća i nalazi se na kućnom lečenju. Porodica obolelog dečaka po povratku u Srbiju boravila je u vikendici na Ceru i nije imala kontakata sa prijateljima i komšijama.

Takođe, registrovana su i još tri verovatna slučaja oboljevanja.

Direktorka zdravstvenih programa te organizacije za Evropu Nedret Emiroglu rekla je da zdravstveni sistem Srbije spremno i organizovano dočekuje novi virus gripa, što je rezultat i višegodišnje saradnje Ministarstva zdravlja sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) o odgovorima na pojavu pandemije.

Ona je, na konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, istakla da u Srbiji sve funkcioniše, kao i da su Ministarstvo zdravlja, Vojnomedicinska akademija i organizatori Univerzijade izuzetno dobro pripremljeni za pojavu novog virusa gripa.

– SZO je proglasila fazu šestu fazu pandemije, koja je klasifikovana kao umerena, sa blagim slučajevima u većini. Ali, virus je nepredvidiv, te se može menjati. Zbog toga treba ozbiljno pratiti situaciju – dodala je Emiroglu.

Epidemiolog Predrag Kon, predsednik Radne grupe za pandemiju, rekao je da se najmasovnije oboljevanje od novog virusa očekuje tokom jeseni i zime naredne dve godine. On je ocenio da ima uznemirenosti zbog pojave tog virusa, ali da nema razloga za paniku, kao i da su svi oboleli u Srbiji „blagi slučajevi“.

Kon je istakao da se sada još vodi računa o svakom slučaju oboljevanja, ali da najesen se neće biti potrebe da se svakom obolelom uzima uzorak da bi se videlo da li je u pitanju „ovaj“ ili „onaj“ virus.

Prvi slučaj u Hrvatskoj

Zagreb – U Hrvatskoj je registrovan prvi slučaj meksičkog gripa kod jedne osobe koja je nedavno boravila u Australiji, potvrdio je hrvatski ministar zdravlja Darko Milinović. On je dodao da je reč o ženi (60) koja živi u Splitu i koja se prošle nedelje vratila iz Sidneja. Broj obolelih od novog gripa u Crnoj Gori se ne povećava, i dalje je deset, saopšteno je u petak iz crnogorskog Ministarstva zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari