Jedan petogodišnji kanadski dečak je odlukom suda u Ontariju dobio tri zakonska roditelja – dve mame i jednog tatu. Odluka suda je ustalasala javnost. Oglasili su se i protivnici, pre svega crkvene organizacije, ali i pobornici, na prvom mestu gej zajednice. Mnogi su se ipak složili da ovaj slučaj daje novu definiciju porodice i predstavlja prekretnicu u ostvarivanju prava roditelja u odnosima partnera istog pola, navodi Rojters.

Jedan petogodišnji kanadski dečak je odlukom suda u Ontariju dobio tri zakonska roditelja – dve mame i jednog tatu. Odluka suda je ustalasala javnost. Oglasili su se i protivnici, pre svega crkvene organizacije, ali i pobornici, na prvom mestu gej zajednice. Mnogi su se ipak složili da ovaj slučaj daje novu definiciju porodice i predstavlja prekretnicu u ostvarivanju prava roditelja u odnosima partnera istog pola, navodi Rojters. Dečakova biološka majka, univerzitetska profesorka, u vezi je sa jednom pravnicom. Biološki otac, čije ime se nalazi i na krštenici deteta, prijatelj je obe žene i aktivno učestvuje u dečakovom životu. Dve žene, koje su zajedno od 1990, objasnile su na sudu da ne žele da usvoje dete jer bi to značilo da bi otac izgubio status roditelja. Zato su zatražile roditeljstvo za svo troje. Sud je to prihvatio, pa je majčina partnerka dobila pravo na majčinstvo, kako bi mogla da se stara o detetu u slučaju da se biološkoj majci nešto dogodi.
Apelacioni sud u Ontariju naveo je u presudi da partnerku detetove biološke majke priznaje za legalnog trećeg roditelja tog dečaka. Nije u najboljem interesu deteta da jedna od njegovih majki ne bude legalno priznata, naveo je u obrazloženju presude sudija Mark Rozenberg.
– To je važan presedan jer zakonodavstvo nije prilagođeno novim okolnostima, odnosno ne obuhvata slučajeve kao što je ovaj – smatra Piter Džarvis, jedan od advokata koji su u sudskom procesu zastupali drugu „majku“, imenovanu samo kao A.A. On je dodao da je sud ocenio da se radi o veoma brižnoj porodici i da A.A. ispunjava sve kriterijume privržene majke. „Ona mu je čitala priče pred spavanje, lečila ga kad je bolestan, vodila ga u školu“, rekao je Džarvis.
U slučaj se umešao i Savez za brak i porodicu, udruženje nekoliko grupa koje promovišu tradicionalnu porodicu. „Smatramo da ima mnogo razloga zbog kojih treba i dalje podržavati definiciju porodice s dva roditelja“, rekla je Džoan Mekgeri, izvršni direktor Katoličke lige za prava građana. „Kada jednom to uklonite iz vladavine prirode i vladavine tradicionalnih moralnih i verskih vrednosti, ko će odlučivati o tome koliko roditelja dete može da ima? Po čemu je tako magičan broj tri, možda broj roditelja može da bude i veći“, ocenila je ona.
Institut za kanadske vrednosti, koji se protivi zakonu iz 2005. godine, kojim su omogućeni brakovi između osoba istog pola, odbacio je presudu, ocenivši je činom „čistog pravnog aktivizma“. „Sud je video ovaj slučaj kao mogućnost da u zakonu utvrdi takozvanu alternativnu porodičnu strukturu, a da ta ideja ne prođe kroz strogi zakonodavni proces“, naveo je u saopštenju direktor instituta Džozef Ben-Ami. S druge strane, Lorel Rotman iz Udruženja službi za porodična pitanja Toronta, koja je sarađivala sa advokatom podnosilaca zahteva za roditeljstvo tokom sudskog procesa, pozdravila je odluku suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari