Udruženje likovnih umetnika Esnaf u Sremskoj Mitrovici s više manifestacija obeležilo je svoj jubilej – deset godina rada, a velikom godišnjom izložbom koja je otvorena u gradskom parku i mitrovačkoj galeriji i svoju slavu – Sv. Rafaila.
Od neformalnog začetka ove ideje, kada je akademski slikar mr Dragan Martinović okupio desetak mladih i talentovanih umetnika, prošlo je već 24 godine, a od organizovanja u udruženje – decenija.

Udruženje likovnih umetnika Esnaf u Sremskoj Mitrovici s više manifestacija obeležilo je svoj jubilej – deset godina rada, a velikom godišnjom izložbom koja je otvorena u gradskom parku i mitrovačkoj galeriji i svoju slavu – Sv. Rafaila.
Od neformalnog začetka ove ideje, kada je akademski slikar mr Dragan Martinović okupio desetak mladih i talentovanih umetnika, prošlo je već 24 godine, a od organizovanja u udruženje – decenija. Od tada kreativni duh ne miruje, a grad je dobio četrdesetak akademskih slikara.

Osniva se akademija klasičnog slikarstva

Mr Dragan Martinović je jedan od osnivača i budući dekan akademije klasičnog slikarstva koja s radom treba da počne sredinom oktobra u Sremskoj Kamenici.

– Ovih dana očekujemo da od države dobijemo sertifikat za rad, a zanimljivo je da su svi budući profesori i asistenti, dakle kompletan nastavni stručni kadar iz oblasti crtanja, slikanja, vajanja i grafike, iz redova Esnafa. O tome koliki je značaj te Akademiji svedoči i podatak da na kugli zemaljskoj zasad postoje samo tri takve obrazovne ustanove: u Vašingtonu, Sankt Peterburgu i Firenci. Svi polaznici mogu, prema sopstvenoj želji, da menjaju države u kojima studiraju, jer su programi na svim akademijama usklađeni, bez obzira na to u kojem se delu sveta one nalaze – kaže Dragan Martinović.

Danas Esnaf ima 27 članova koji izlažu svoja dela ne samo u našoj zemlji, nego i širom sveta.
– Prošle godine imali smo pet izložbi u nekoliko italijanskih gradova, a ove godine u martu smo bili oficijelni predstavnici Zavoda za kulturu Vojvodine na novosadskom Sajmu umetnosti. Takođe, tokom maja imali smo izložbe u Dimitrovgradu i Pirotu, a u Šidu smo obeležili 65. godišnjicu tragične smrti velikog slikara Save Šumanovića velikom izložbom u spomen-kući. Povodom jubileja upriličili smo i dve paralelne izložbe – na prvoj, u gradskom parku u Sremskoj Mitrovici, svaki autor je izložio po jedno svoje delo, dok su se na drugoj, u Galeriji, umetnici predstavili sa po tri svoje slike – kaže Dragan Martinović, osnivač Esnafa, napominjući da je ovo ujedno i prilika da članovi Esnafa pokrenu inicijativu za obnovu fontane u gradskom parku.
U narednom periodu u planu ovih umetnika je osnivanje likovne kolonije na Mokroj Gori. – Dogovorili smo se da svakog leta, počev od sledeće godine, pa sve dokle god budu postojali Esnaf i Zavičajno društvo Mokrogoraca, organizujemo likovne kolonije, izložbe i škole crtanja i slikanja u trajanju od 12 nedelja koju će držati umetnici Esnafa. Ideja i namera čelnih ljudi Mokre Gore je da, baš onako kako smo svojevremeno u Sremskoj Mitrovici „napravili“ 40 akademskih slikara, isto uradimo i u njihovom kraju. Oni žele da imaju umetnike koji će ostati i stvarati u toj sredini, po uzoru na Esnaf. Inače, članovi Esnafa obezbedili su sebi novu kuću na Mokroj Gori, na poznatoj stanici Deveti kilometar. Pored smeštaja za 12 ljudi, tamo se nalaze još i vajarski i slikarski atelje, a u toku je i izgradnja galerije. Planiramo da na tom prostoru napravimo i nekoliko objekata koji će čuvati stare zanate: poput kovačke radionice, tkačke, bojadžijske, opančarske i kujundžijske radnje – kaže Martinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari