U okviru novembarskih svečanosti, u Pljevljima je u organizaciji Zavičajnog muzeja održan deseti naučni skup sa temom „Odnos istorijske demografije i političke istorije na primjeru Srednjeg Potarja i Polimlja“.

Naučni skup je otvorio direktor Zavičajnog muzeja Risto Manojlović. Pozdravljajući učesnike skupa i sve prisutne, Manojlović je rekao da se ovaj jubilarni skup održava sada zbog toga što se upravo tog dana navršilo 57 godina od osnivanja Zavičajnog muzeja. „Drugi razlog su Pljevaljske novembarske svečanosti“, dodao je Manojlović i podsjetio da je Muzej čitavu proteklu deceniju obilježio naučnim skupovima, sa različitim temama vezanim za izučavanje Pljevalja i pljevaljskog kraja kao važnog oblasnog, političkog, privrednog i kulturnog središta.

Manojlović je istakao da je u prethodnih devet skupova u Pljevljima gostovalo 116 učesnika, sa više od 100 autorskih radova, koje je Muzej objavio u šest knjiga Glasnika Zavičajnog muzeja, na oko 1500 stranica. Sedma knjiga je trenutno u štampi. Na skupu su, pored ostalih, govorili: akademik Zoran Lakić (CANU Podgorica), dr. Tatjana Katić i dr. Nedeljko Radosavljević (Istorijski institut Beograd), dr. Dragana Kujović (Istorijski institut Podgorica), Salih Selimović, profesor (Kladnica – Sjenica), dr. Slavenko Terzić i dr. Marica Malović – Đukić (Istorijski institut Beograd), dr. Vukić Ilinčić (JU Muzeji i galerije, Podgorica), prof. dr. Ema Miljković (Filozofski fakultet Niš) i Milić F. Petrović (Arhiv Jugoslavije, Beograd). Predsjedavajući naučnim skupom dr. Slavenko Terzić je rekao da je pljevaljska publika zaslužna što godinama naučni skupovi imaju ovakav dignitet i istakao da su Pljevlja na taj način postala centar srednjeg Polimlja i Potarja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari