Decenija uspešnog rada Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna 1Foto: Sa svečane sednice u Gradskoj kući

Među pet zavoda za kulturu nacionalnih manjina na području Vojvodine, koje je 2008. godine osnovala i finansira Pokrajinska vlada, nalazi se i Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna.

Njegovo sedište je u Zrenjaninu, a desetogodišnjica rada obeležena je svečanom sednicom u Gradskoj kući, gde je predstavljen rad ove ustanove.

Moderator skupa bio je Niku Čobanu, koji je istakao da ove ustanova realizuje, inicira i podržava projekte promovisanja multikulturalnosti i interkulturalnosti u Vojvodini.

– Rumunska zajednica u Srbiji, koja broji oko trideset hiljada pripadnika, na izuzetno kvalitetan način neguje ne samo sopstvenu tradiciju i kulturu, već i dobre međunacionalne odnose sa pripadnicima svih nacija koji žive na ovim prostorima. Široka lepeza aktivnosti koje realizuje Zavod u Zrenjaninu u potpunosti opravdava njegovo osnivanje, navedeno je na skupu.

Svećanoj sednici prisustvovali su Todor Ursu, direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna, akademik Kosta Rošu, počasni direktor Zavoda, Stanislav Radulović, podsekretar pokrajinskog sekretarijata za kulturu, predstavnici ambasade Republike Rumunije u Beogradu i generalnog konzulata Rumunije u Vršcu. Domaćin skupa u ime Grada Zrenjanin bio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari