Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović rekao je da će decentralizacija centara za socijalnu zaštitu biti kvalitet više za građane koji koriste njihove usluge. On je u Bijelom Polju u srijedu održao sastanak sa predsjednicima centara za socijalni rad sa sjevera Crne Gore, nakon čega je kazao da je za rad centara za socijalno, čija je osnovna djelatnost davanje socijalne nadoknade, prioritet redovnost u socijalnim davanjima.

– Planirano je četiri miliona na godišnjem nivou za socijalna davanja i mi ćemo ih redovno servisirati, kazao je Numanović i istakao da Ministarstvo, preko centara za socijalni rad, svake godine sprovodi uspješnu akciju slanja djece sa sjevera na ljetovanje na crnogorsko primorje.

– Ove godine je otišlo oko 1. 200 djece. U tom kontekstu dogovorili smo se da korisnici dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama Tisa u toku septembra iskoriste pravo na besplatno sedmodnevno ljetovanje, zajedno sa svojim roditeljima. Takođe, ovih dana teče akcija besplatne raspodjele udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola za djecu iz porodica koje koriste materijalno obezbjeđenje, djecu bez roditelja, boraca i romske populacije koja polaze u prvi razred osnovne škole, kaže Numanović.

On ističe da je se direktorima centara za socijalno sa sjevera Crne Gore dogovorio da u narednom periodu rade na decentralizaciji sistema socijalne zaštite, koja će ići u saradnji sa lokalnim samoupravama.

– Na taj način ćemo omogućiti da kroz razne vidove servisa približimo usluge centara za socijalni rad onim kategorijama stanovništva koje imaju potrebu za korišćenje tih usluga. U tom pravcu stiču se uslovi za otvaranje doma starih u Bijelom Polju. Takav memorandum smo potpisali i sa opštinom Pljevlja. Sa postojećim domom u Risnu, mislim da će se stvoriti pretpostavke za kvalitetan smještaj starih lica, kazao je Numanović.

Takođe, dogovoreno je da se ubrza proces otvaranja dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u Beranama i Pljevljima, kao i centara za djecu sa devijantnim ponašanjem u više gradova Crne Gore. „U Bijelom Polju već imamo dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama Tisa koji radi već šest godina i centar za djecu sa devijantnim ponašanjem koji je prošle godine stavljen u funkciju“, kaže ministar Numanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari