Dečija bolnica u Tiršovoj dobila aparate protiv bolova 1Dečija bolnica Foto: Tirsova.rs

Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj prva je pedijatrijska ustanova u Srbiji koja je dobila aparate protiv bola. Pacijent aparat koristi samostalno u trenutku kada oseti bol, a dobija dozu leka koja mu pomaže u tačno određenim vremenskim intervalima.

Anesteziolozi i lekari poručuju da bi naše zdravstvene ustanove, a pre svih pedijatrijske, trebalo da imaju više takvih pumpi protiv bola. Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj tenutno ima dve pumpe koje se koriste da ublaže bol koji trpe pacijenti, a u Srbiji ovakvu pumpu ima još samo Klinički centar u Nišu.

Aparat pod nazivom „pacijentova kontrolisana analgezija „, na Klinici zovu i Lukin aparat, po imenu dečaka kome je prvom ukazana pomoć tom pumpom.

„Mi možemo aparatu da zadamo taj lokaut interval koji je od 5 do 15 minuta, štitimo pacijneta od predoziranja“, kaže prof. dr Dušica Simić, načelnica Službe za anesteziju i intenzivnu terapiju.

Aparat samostalno, a posle kratkotrajne obuke, mogu da koriste deca starija od pet godina. Mlađoj deci pomažu roditelji ili neko ko je pored njih u bolnici. U Tiršovoj, zahvaljujući ovoj pumpi, uvode primenu novih oblika takozvane regionalne anestezije.

„Regije ruku, nogu rade se uz pomoć katetera, ova nova metoda, može da bude efikasna i za regionalnu anesteziju, tako da dete preko tih katetera a uz pomoć PCI pumpe može da ima neprikosnovenu terapiju bola“, kaže Irena Simić, anesteziolog.

„Izuzetno je važno da deca ne osećaju bol, da im smanjimo bol, patnju, jer bol ima uticaj na zarastanje rane, na sveukupni oporavak“, kaže Dušica Simić.

U inostranstvu, takav aparat je pored svakog pacijenta koji je imao operaciju slepog creva, a pomaže u svim mogućim postooperativnim stanjima. Najčešće se koristi za intravensko ubrizgavanje leka, ali lek može da se da i u spinalni prostor, odnosno pumpa bi mogla da pomogne i pacijentima kojima je neophodna palijativna nega.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari