“Dečiji centar” iz Zaječara po četvrti put organizuje međunarodni kamp za mlade, na Staroj Planini, u selu Vrtovac 1Foto: Dečiji centar

“Dečiji centar”, iz Zaječara, u saradnji sa organizacijama iz regiona – “Tanzelarija” (Sarajevo, BiH), “Murtila” (Okrug Gornji, Čiovo, Hrvatska), “NECI” (Štip, Makedonija), po četvrti put organizuje međunarodni kamp za mlade, na Staroj Planini, u selu Vrtovac, kod Knjaževca.

Razmenu, sa zvaničnim nazivom “Kroz planinu. Reke i sloboda”, podržala je Fondacija Tempus, u okviru programa Erasmus +.

Šatori su postavljeni u kampu “Kalavat”, a mnogi od učesnika, po prvi put izlaze iz zone komfora, upuštajući se u avanturu kampovanja na planini. Grupa od 28 mladih iz Srbije i regiona će u toku 11 dana avgusta, kroz ples i pokret na otvorenom, istraživati odnos sa prirodom.

Prilikom prijavljivanja za ovu međunarodnu razmenu, u fokusu nije bilo plesno iskustvo učesnika/ca, već njihova želja da se oprobaju u savremenom plesu i hrabrost da svoje plesne minijature predstave publici “Festivala slobodnih reka i planina”, koji se održava u Toplom Dolu, poslednjeg vikenda u avgustu.

Plesni program razmene osmislile su i sprovode ga saradnice iz Hrvatske – Sanja Josipović i Helena Jerbić.

Cilj međunarodne razmene je povezati umetnost i kreativno izražavanje sa temama društvenog aktivizma, zaštite prirode i lokalnih resursa kroz neposredni kontakt sa stanovnicima sela Vrtovac i Topli Do.

“Ovo je posebno iskustvo koje nudimo mladima, jer se radi o starijim meštanima, prema kojima postoji niz predrasuda i od kojih se ne očekuje proaktivan stav ni ponašanje, a ponajmanje uspešno zaustavljanje izgradnje minihidroelektrane. Problemi stihijske gradnje i eksploatacije, ugrožavanja prirode, biodiverziteta i vodotokova su zajednički za region. Poruka koju želimo sa podelimo je – Ne postoje zanemarljive snage, ne postoje mali borci u odbrani prirode”, poručuju iz Dečijeg centra iz Zaječara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari