Dečiji centar nastupa u Rijeci na „9. festivalu inkluzivnih scena preOKRET“ 1Foto: Dečiji centar

Članovi “Dečijeg centra“ iz Zaječara nastavljaju da hodaju “U korak sa inkluzijom“.  Nakon Srbije, Severne Makedonije, Bugarske sa partnerima iz Bugarske i Makedonije okupiće se u Rijeci na  „9. festivalu inkluzivnih scena preOKRET“.

Nakon višednevnih radionica biće izvedena zajednička predstava  „6 PRIJEVODA TRAŽI AUTORA“. Predviđena je i projekcija omnibusa „Obojimo svet“, čiji su autori učesnici/ce projekta. Uz partnerske organizacije saradnici su Udruženje „Duga“ iz Negotina i ŠOSO „Jelena Majstorović“.

“U korak sa inkluzijom” (Catch up With the Inclusion) je projekat malog partnerstva u oviru programa Erasmus+.

Partnerstvo obuhvata četiri organizacije: „Dečiji centar“ iz Zaječara (Srbija), Plesni kolektiv “Magija“ iz Rijeke (Hrvatska) koji radi u okviru Udruge osoba sa dječijom i celebralnom paralizom , Kulturen center“Eureka“ iz Skoplja (Makedonija) i ‘’Fondacia podkrepa za realizacija’’ iz Vidina (Bugarska).

Fondacija Tempus, koja u Srbiji sprovodi program Erasmus+, zadužena je za praćenje aktivnosti.

U toku 20 meseci, od aprila 2023. godine, do decembra 2024. godine, grupe mladih sa invaliditetom i volonteri/volonterke organizacija, putovaće na različite festivale i učestvovaće u umetničkim aktivnostima sa namerom da se široj publici približe umetnički kapaciteti i stvaralačke mogućnosti inkluzivnih praksi.

Opšti cilj projekta je unapređenje kvaliteta kulturnog i umetničkog života mladih sa invaliditetom kroz kreativno neformalno učenje, participaciju i mobilnost.

Kroz zajednički rad žele da smanje socijalnu distancu između mladih sa invaliditetom i mladih iz opšte populacije, obezbede ravnopravno učešće mladih sa invaliditetom, učine ih vidljivim i razviju kapacitete različitih aktera u lokalnim zajednicama za aktivnu inkluziju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari