tiršovafoto Miloš Tešić/ATAImages

Odluka da Univerzitetska dečje klinike “Tiršova” odbija besplatne servise SBB-a i insistira na raskidu ugovora o saradnji koja traje već devet godina, je iznenadila i nas. Mislili smo da je u pitanju nesporazum, jer je do sada saradnja tekla u najboljem redu, ali nakon našeg pitanja da nam se da objašnjenje, dobili smo čvrst stav da žele da se ugovor prevremeno raskine i da našu opremu uklonimo u najkraćem roku. Nažalost, s obzirom na to da se SBB suočava sa različitim opstrukcijama na različitim nivoima, imamo pravo da posumnjamo da je ovo jedna od njih i da Tiršova možda i nije glavni donoslilac ove odluke.

Ovo za Danas kaže Milija Zeković, izvršni direktor kompanije SBB, povodom odluke Univerzitetske dečje klinike “Tiršove” da raskine humanitarni ugovor kojim je ta kompanija ovoj zdravstvenoj ustanovi besplatno ustupala svoje servise.

Ima li i u ovom slučaju politike i koliko SBB inače trpi zato što ga je vlast označila kao „nepodobnog“ kablovskog operatora?

Za ovu konkretnu situaciju ne možemo to da tvrdimo, iako nam njihova odluka nije logična. Ovaj postupak nas podseća na neke prethodne koji su jasno ukazivali na to da se radi o opstrukciji SBB-a, kao na primer kada su nam na RTS-u zabranili emitovanje reklame, kada su nas sprečavali da širimo svoju mrežu u Subotici, Smederevu, Rumi, Bečeju i drugim gradovima, a ima ih još, nažalost. Aukcija za 5G se konstantno odlaže, iako smo mi još u februaru 2021. godine obavestili RATEL i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija o spremnosti da investiramo i uđemo na tržište mobilne telefonije i podneli zvaničan zahtev za otpočinjanje 5G aukcije, koja se još nije desila. Čelnici države su više puta favorizovali javno državnog operatora u odnosu na SBB i pozivali ljude da koriste njihove usluge. To je loša slika koja se šalje u javnost, da se jedna uspešna kompanija koja postoji više od 20 godina i zapošljava oko 2.000 ljudi u Srbiji smatra nepodobnom.

Kako se do sada odvijala humanitarna saradnja sa Klinikom u Tiršovoj?

Ja bih rekao na obostrano zadovoljstvo. Mi smo pre svega želeli da se deci i njihovim roditeljima što je više moguće olakša boravak u bolnici, tako što će im biti dostupan internet i televizija. Kada god je trebalo da se doda nešto od opreme, bili su slobodni da nas pozovu i naravno da smo im izlazili u susret. Kada je nešto od opreme trebalo da se promeni, naravno da se to radilo, tako da nikakav problem nije postojao u saradnji ili komunikaciji sa bilo kim iz klinike u Tiršovoj.

SBB je preko svoje Fondacije pomagao mnogima. Kome sve ste pomogli i da li je iko do sada odbio pomoć ili je ovo prvi slučaj?

Mi smo pre svega formirali SBB fondaciju da bismo mogli na dugoročan način da pomažemo zajednici u kojoj živimo i poslujemo. U okviru programa „Jezgro” pomažemo finansijski ugroženim ali funkcionalnim porodicama, dajemo stipendije kroz program „Stipendija Njegoš B. Šolak” svake godine mladim talentovanim ljudima i pomažemo im na njihovom putu obrazovanja, a kroz „Ne prljaj. Nemaš izgovor!” bavimo se zaštitom naše životne sredine i edukacijom najmlađih o tome. Da podsetim, SBB je donirao servise i Kliničkom centru Kragujevac, Klinici za dečje interne bolesti i Klinici za dečiju hirurgiju i ortopediju Kliničkog centra Niš, a United Grupa u okviru koje poslujemo je donirala million dolara Srbiji, odnosno zdravstvenim institucijama za vreme pandemije. Odbijali su naše donacije određene institucije i lokalne samouprave u više navrata. Imali smo primere za to kada smo delili besplatno sadnice u okviru naše akcije pošumljavnja, da su neki gradovi prvo tražili sadnice od nas, a na kraju su tu donaciju odbili.

Zbog toga što nekom smeta SBB, ispaštaju i građani, a u ovom slučaju i dečija bolnica. To više nije samo problem nas kao kompanije i zato smatramo da javnost treba da bude upoznata sa svim. Apelujem na nadležne ili donosioce odluka, jer je našem zdravstvu potrebna svaka pomoć i svaka institucija, da li bila državna ili ne, ne treba da bude sprečena u tome da ostvaruje saradnju sa našom kompanijom, ako je to u interesu građana.

DISKLEJMER: List Danas i portal danas.rs posluju u okviru Junajted grupe čiji je deo i kompanija SBB

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari