Priprema za izgradnju bloka B3 u Kostolcu i dodatni investicioni projekti, koje će Privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ morati da realizuje, bile su teme sastanka povodom realizacije Projekta „Definisanje korporativne i investicione strategije EPS-a“, organizovanog u Kostolcu uoči potpisivanja sporazuma sa partnerom iz Kine.

Pored menadžmenta PD „TE – KO Kostolac“ ovom stručnom skupu su prisustvovali i predstavnici Elektroprivrede Srbije – Miloš Stojanović, direktor Direkcije za strategiju i investicije i rukovodilac Projekta, sa saradnicima, kao i stručnjaci međunarodne BCG – Wallenberg konsultantske grupe. -Kostolac predstavlja deo proizvodnog sektora Elektroprivrede Srbije sa svojih instalisanih 1000 megavata snage, koja se daje iz četiri termoenergetska bloka na dve lokacije, naveo je Dragan Jovanović, direktor PD „TE – KO Kostolac“ na početku sastanka predstavljajući kostolačku kompaniju. Naša kompanija je jedina proizvodna u okviru sistema EPS-a u kojoj se proizvodi i resurs – ugalj, na Površinskom kopu „Drmno“, i električnu energiju. Pored tekuće proizvodnje i ostvarenja proizvodnih zadataka, trenutna orijentacija kostolačke kompanije je program revitalizacije postojećih termoblokova, koji bi trebalo da završimo sledeće godine i jedan značajan investicioni ciklus sa izgradnjom postojenja za odsumporavanje pored revitalizacije i sa pripremom za izgradnju novog, savremenog termo bloka, rekao je Jovanović.

Tomas Kaisir, rukovodilac Projekta u kompaniji BCG (The Boston Consultnig Group), istakao je da je Elektroprivreda Srbije angažovala stručni tim ove kompanije sa ciljem da se razvije strategiju za ceo sistem EPS-a: -Strategija podrazumeva budući pravac čitave kompanije u smislu proizvodnje električne energije, distibucije, snabdevanja i proizvodnje uglja. Ovaj Projekat kojim se bavimo, posebno je usmeren na investicije u okviru procesa proizvodnje električne energije. Kompanija BCG je u protekla dva meseca utvrdila potrebe Elektroprivrede Srbije u pogledu kapaciteta za proizvodnju električne energije. Isključenjem dela blokova iz elektroenergetskog sistma stvara se nedostatak u proizvodnji električne energije. Zato smo razmišljajući o zameni tih proizvodnih kapaciteta došli do optimalnih rešenja za prevazilaženje ovog nedostatka. Predlog koji smo dostavili Elektroprivredi Srbije bio je da se izgradi jedan termoenergetski blok na lignit i nekoliko blokova hidroelektrana. U sredu, 6. novembra, smo imali sastanak sa rukovodstvom EPS-a i drago nam je da je izgradnja bloka B3 u Kostolcu izabrana kao projekat koji će biti realizovan. Naš posao se tu ne zaustavlja, jer će se pojaviti mnoga nova pitanja za koje će biti potrebni naši odgovori. Prvo je pitanje kako će Elektroprivreda Srbije obezbediti finansijska sredstva za finansiranje, ne samo izgradnje bloka B3 u Kostolcu i za druge poslove koji se na to odnose, već i za druge planirane investicije. Drugo pitanje je kako da se optimizuju svi projekti koji se tiču i rudarstva i proizvodnje električne energije i distribucije i da EPS ima najveće koristi od toga, rekao je između ostalog Tomas Kaisir.

U kompaniji BCG nisu zaposleni samo konsultanti u oblasti ekonomskih poslova, već i stručnjaci iz oblasti tehnike. Jedan od njih, Andrej Hanzel, je i vodio razgovore u Kostolcu. Posle sastanka delegacija ove konsultantske kompanije obišla je Termoelektranu „Kostolac B“ i Površinski kop „Drmno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari