Dejan MajstorovicFoto FoNet/FIBA

Basketaši Srbije, na superioran način, uspeli su u nedelju da osvoje zlato na Svetskom prvenstvu u Antverpenu. „Orlovi“ su, pobedom nad Litvanijom (21:16), peti put u istoriji basketa 3×3 postali najbolji na planeti.

Iako u delimičnom procesu smene generacija, impresivni su bili u završnoj fazi, bez poraza, vođeni izvanrednim Dejanom Majstorovićem, vratili su se na vrh svetskog pijadestala. Popularni Maestro proglašen je za MVP čitavog turnira u Belgiji i za člana idealne petorke.

Trideset četvorogodišnji basketaš iz Starih Banovaca obeležio je nadmetanje u Antverepenu. Najprepoznatljivije lice u našoj reprezentaciji, bio je konstantno u medijskom fokusu, a novinari su se trudili i da saznaju pojedinosti iz njegovog privatnog života. U prelomnim trenucima mečeva, počevši od četvrtfinala sa Letonijom, pa sve do duela sa Litvanijom težine svetskog zlata, pogađao je, gotovo uvek, kada je trebalo protivnika držati na rastojanju od najmanje dva poseda. Iako je u finalu briljirao Strahinja Stojačić, Majstorović je bio najkonstantniji i generalno najuticajniji basketaš u taboru naše reprezentacije.

Popularni Maestro, u Antverepenu je osvojio svoje četvrto svetsko zlato u državnom dresu, po čemu se izjednačio sa svojim drugarima Dušanom Domovićem Bulutom i Markom Savićem. Upravo su njih dvojica, u konsultaciji sa Markom Žderom, današnjim selektorom Srbije, davne 2014. ubedili Majstorovića da im se pridruži u u ekipi koja je bila u fazi dokazivanja na planetarnom nivou. Brzo se uklopio i postao deo, maltene savršene četvorke, koja će, ubrzo, zavladati svetskim basketom kako na klupskoj, tako i na reprezentativnoj sceni.

Njegov otac odigrao je ključnu ulogu u njegovom formiranju kao košarkaša, kasnije i basketaša. Vozio ga je u Beograd redovno na jutarnje treninge, čekao posle kasnih večernjih na voznoj stanici kako bi ga vratio u Banovce. Revnosno je beležio sve njegove rezultate na košarkaškom parketu, potom i na basketaškom betonu postajući svestan da mu sin izrasta u sjajnog basketaša.

Majstorović nikada nije bio deo klasičnog basketaškog kolorita protkanog rep muzikom, odnosno hip-hopom. Ostajao je veran svom muzičkom ukusu, slobodi slušanja svega što bi ga u određenim momentima, tokom putovanja i na turnirima opuštalo.

Ekipa Novi Sad, čiji je deo postao 2014, relativno brzo pozicionirala se kao najbolja na svetu, osvajavši sve masters turnire širom planete. u konkurenciji evropskih reprezentacija u tri navrata osvajao je najvrednije odličje.

Majstorović je, nakon što su momci iz Novog Sada odlučili da karijere nastave na nekim drugim basketaškim poljima, prešao u Ub, pomogavši Strahinji Stojačiću i Marku Brankoviću da nadograde svoje kvalitete do reprezentativnog nivoa. Obojica su u Antverpenu, kao debitanti, dali veliki doprinos povratku na svetski tron.

Majstorović je rođen 22. aprila 1988. u Starim Banovcima. Oženjen je i otac dvoje dece. U dva navrata, 2017. i 2022. na Mundobasketu proglašavan je za MVP turnira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari