"Kako najefikasnije pratiti Severinu preko društvenih mreža": Sagovornici Danasa o poseti ministra Ristića Belorusiji 1Foto: L. L./ATAImages, Ilustracija: Danas

Beloruski ministar komunikacija i informacionih tehnologija Konstantin Šulgan primio je delegaciju iz Srbije na čelu sa Dejanom Ristićem, ministrom informisanja i telekomunikacija, a na sastanku je bilo govora „o saradnji u oblasti digitalnog razvoja“.

Kako su prenele tamošnje agencije, Belorusija je zainteresovana za proučavanje iskustava Srbije u oblasti informacionih tehnologija.

„Preliminarni intervjui su sprovedeni kako bi se identifikovale teme od interesa. Pre svega, to je 5G mreža, veštačka inteligencija, razvoj e-trgovine, obrazovanje. O ovim i drugim oblastima koje su važne za digitalni razvoj razgovarali smo dovoljno detaljno da bismo razumeli preliminarne podatke i pronašli primenu iskustava Srbije u Republici Belorusiji i obrnuto“, rekao je Konstantin Šulgan.

Dejan Ristić se, piše Belta, zahvalio beloruskoj strani na pozivu na razmenu iskustava i izrazio uverenje da će zemlje ostvariti novu saradnju u oblasti informisanja i komunikacija.

Pored toga, strane su razgovarale o pitanjima uspostavljanja saradnje u razvoju elektronske uprave, pružanja usluga građanima u proaktivnom formatu, implementacije tehnologija pametnih gradova, izrade projektne dokumentacije u oblasti digitalnog razvoja, uspostavljanja saradnje u oblasti poštanskih komunikacija, obrazovanja…

Olivera Milošević, potpredsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) i članica Stalne radne grupe za bezbednost novinara za „Danas“ ukazuje da samu činjenicu da je ministar Ristić u poseti Belorusiji ne može da komentariše, jer za sada nema nikakvih informacija da se bilo šta tiče medija konkretno i informisanja, već da je fokus na digitalni razvoj i informacione tehnologije.

„Srbija koja i sama ima problem sa medijskim slobodama, ne može koristiti i razmenjivati nikakva iskustva u toj oblasti sa zemljom u kojoj je novinarstvo potpuno zarobljeno od strane vlasti, gde je ukinuta svaka vrsta slobode govora i mišljenja i gde se novinari proganjaju i zatvaraju“, ukazuje ona.

Milošević je iskoristila priliku i da još jednom apeluje ispred UNS-a na institucije Republike Srbije da ne izručuju novinara, reditelja i opozicionog aktivistu Andreja Gnjota Belorusiji.

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Bojan Pajtić kratko je ocenio šta bi mogao da bude eventualan razlog za Ristićevu posetu.

„S obzirom kakvo je stanje medija u Srbiji, pretpostavljam da je ministar otišao da pokupi mustru potrebnu da se dotuče i ono malo slobodnih i nezavisnih medija u zemlji“, rekao je Pajtić.

Novinar Nedim Sejdinović ukazuje da će „razmena iskustava“, koja se navodi kao zvanični razlog posete, biti interesantna.

„Neće Belorusija ništa od našeg ministra moći da nauči o komunikacionim tehnologijama, ovaj ništa o tome ne zna, kao uostalom što ne zna ništa ni o medijima. Možda Ristić sa sobom povede stručnjake iz BIA-e i VBA da razmene iskustva sa domaćinima o tome koji su softveri najefikasniji za prisluškivanje i proganjanje političkih protivnika i praćenje društvenih mreža Severine i drugih sličnih robusnih spoljnih neprijatelja“, ukazuje Sejdinović.

Kako dodaje, možda će doći i do „razmene i iskustva o uništavanju medijskih sloboda i zombiranju vlastitih građana“.

„Ali, za tako što bi u delegaciji Srbije, najmanje, morale biti prisutne Suzana Vasiljević i Olivera Zekić sa svojim recentnim toaletama. Ristić slabije konta“, kaže Sejdinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari