Ministar Dejan Ristić otvorio muzejsku postavku posvećenu žrtvama zločina u Prebilovcima 1foto: R.Z./ATAImages

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić prisustvovao je danas svečanom otvaranju stalne muzejske postavke u Spomen–domu „Sveti kralj Milutin“ u Prebilovcima posvećene sećanju na žrtve ustaških zločina u tom mestu.

Ristić je, kako je saopšteno iz ministarstva, ukazao na potrebu snaženja kulture sećanja na sve žrtve srpskog naroda pale tokom Drugog svetskog rata, a posebno na žrtve genocida koji je nad Srbima na celokupnoj svojoj teritoriji tokom Drugog svetskog rata sprovela hrvatska država.

„Naša poruka sa ovoga mesta jeste ljubav uprkos stradanju i patnji. Naša potreba jeste mir, a ne nasilje i mržnja. Upravo su Prebilovci ono mesto koje za večnost treba da prosijava svetošću, nevinošću i nedužnom žrtvom naših novomučenika. Prebilovci su nekadašnje mesto patnje nedužnih, ali i savremeno saborište svih ljudi dobre volje bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost“, naglasio je ministar.

Dodao je da su Prebilovci večita opomena, ali i trajno izvorište istinskog sećanja i saosećanja koje žrtvu srpskog naroda u Drugom svetskom ratu uzdiže na nivo univerzalne žrtve.

Ministar je izrazio posebnu zahvalnost stručnjacima Muzeja žrtava genocida na uspešno obavljenom poduhvatu realizacije stalne muzejske postavke u Prebilovcima.

Zločin ustaša u Prebilovcima, smatra se za jedan od najmonstruznijih koji se dogodio tokom Drugog svetskog rata, kada je u ;jamu Šurmanci kod Međugorja, prema nepotpunim podacima, bačeno ; više od 850 dece, žena i starijih, dok su pedeset četiri porodice potpuno ugašene.

Autori stalne izložbene postavke su istoričari Bojan Arbutina, vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida, Jasmina Tutunović Trifunov, viši kustos u Muzeju žrtava genocida, Predrag Lozo i Dragoslav Ilić, stručnjaci Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari