Fondacija „Fridrih Ebert“ predstavila je publikaciju pod nazivom „Bosna i Hercegovina 2025: Scenariji budućeg razvoja događaja“, u kojoj je kao jedna od mogućih opcija naveden i raspad države.


Kako se navodi u publikaciji, od 2013. do 2020. godine susedne države Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Makedonija pristupaju EU, dok BiH „zbog nerešenog nacionalnog pitanja ostaje izolovana“, prenosi Dnevni avaz.

„Nakon 2015. godine i međunarodna zajednica i same zajednice u BiH videle su mirni razlaz, kao što je to postignuto u nekim drugim zemljama, kao jedino moguće rešenje. Bošnjački politički predstavnici i većina bošnjačkog naroda bili su sve više frustrirani zbog stalnih neuspeha da se zemlja održi celom te su se pomirili s tom činjenicom“, navode autori publikacije.

Nadalje se predviđa da se o disoluciji BiH postiže konsenzus između EU, Rusije i Turske, tako da 2022. godine dolazi do konferencije „Dejton 2“, koja rezultira sporazumom o razlazu, koji, kako se predviđa, potpisuju čelnici tri konstitutivna naroda. Ovaj scenario predviđa da deo bošnjačkog stanovništva, nezadovoljan sporazumom, svoje razočarenje izražava nasilnim akcijama. U publikaciji se navode još četiri scenarija razvoja događaja u naredne dve decenije i duže. Prema jednom od njih, 2025. godine ustavna struktura BiH i dalje je nepromenjena, ali će BiH ipak, postati članica EU. Prema drugom scenariju, BiH je decentralizovana i funkcionalna država, a prema trećem, na scenu dolazi regionalno povezivanje BiH sa susednim zemljama.

U četvrtom se BiH spominje kao funkcionalna centralizovana država, koja kao takva postaje tek nakon sukoba i intervencije NATO. Prema rečima direktora kancelarije Fondacije Paula Paša, ponuđeni scenariji nisu predviđanja, već „polazišta za intelektualnu vežbu“ koja će podstaći kreatore politika da budu odlučniji u reformskim aktivnostima te u provođenju svojih političkih strategija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari