U Sheveningenu, pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, turisti mogu videti uspešnu multietničku priču, budući da osumnjičeni za ratne zločine, Srbi, Hrvati i Bošnjaci, zajedno praznuju, igraju fudbal i kuvaju – objavio je juče Bi-Bi-Si na delu svoje internet prezentacije namenjene putovanjima.

U prikazu Haga kao turističke destinacije, Tribunal i Sheveningen navedeni su kao mesta koja vredi posetiti. Autor teksta zaključuje da je pritvorska jedinica zapravo jedino mesto gde Dejtonski mirovni sporazum funkcioniše.

Potencijalne turiste Bi-Bi-Si obaveštava da su u Sheveningenu „ne samo Ratko Mladić, Radovan Karadžić i drugi osumnjičeni za ratne zločine na Balkanu“, već i osobe koje se brane pred drugim sudovima stacioniranim u Hagu, poput bivšeg predsednika Liberije Čarlsa Tejlora kome se sudi u haškoj „ekspozituri“ Specijalnog suda za Sijera Leone čija je „centrala“ u Fritaunu.

U vitrinama u prizemlju Tribunala izloženi su suveniri poput plišanih medveda, šolja i odeće sa amblemom Suda, koji se, međutim, ne mogu kupiti. Razglednice se mogu dobiti besplatno, a „posle popodneva provedenog u sudnici imaćete o čemu da pišete“, navedeno je u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari