V. d. dekana FPN-a Darko Nadić pozvao na razgovor studente koji su blokirali fakultet 1Privatna arhiva

V. d. dekana Fakulteta političkih nauka Darko Nadić(FPN) pozvao je studente koji su blokirali fakultet zbog naprasnog smanjenja budžetskih mesta na razgovor u amfiteatru ove ustanove.

Više desetina studenata Fakulteta političkih nauka (FPN) danas od 9 časova su blokirali fakultet, nakon što su budžetska mesta za više godine studija naprasno smanjena za 30 odsto.

Studenti su razgovarali sa dekanom, koji nije dozvolio medijima da prisustvuju njihovom razgovoru.

V. d. dekana FPN-a Darko Nadić pozvao na razgovor studente koji su blokirali fakultet 2
Privatna arhiva

Student Strahinja Vićentić kaže za naš list da su prvo izašli studentski predstavnici iz organizacija DEMOS, USSR, ESF i TIM i pokušali da objasne studentima šta je odlučeno, što njima nije bilo najjasnije zbog čega su zahtevali razgovor sa dekanom.

„On nas je sazvao sve u amfiteatar, objasnili su nam da će na nastavno-naučnom veću ići predlog za povećanje budžetskih mesta, kao što je bilo svake godine dosad, kao i da se sufinansirajuća mesta povećaju za 100 mesta i da maksimalno sufinansiranje bude 90%“, objašnjava Vićentić.

Studenti su pitali Nadića da li može da im garantuje da će tako biti, na šta im je on odgovorio da ne mogu da garantuju, ali da dosad nikad nije bilo problema na veću oko slaganja s time.

„Samo što sada niko nije doneo predlog da se glasa o tome, što je inače radio studentski parlament, Danilo Nastić iz ESF-a nam je rekao da nisu to predložili jer se to podrazumevalo. Bilo je problema i za studentske domove, koliko smo razumeli, 18. oktobra kreće konkurisanje za domove, a neće se do tada znati ko je na budžetu“, navodi Vićentić.

Na sajtu FPN-a još uvek piše da je predviđen broj budžetskih mesta za studente viših godina studija veći nego što pokazuju konačne rang liste. Studenti su postavili i pitanje o tome, na šta im je profesor Marko Simendić odgovorio da je to relevantno za 2023/24. akademsku godinu.

„Dodao je da nije da oni nama oduzimaju budžetska mesta, što nama tako deluje, nego da samo nisu uspeli da ih dodaju“, ukazuje Vićentić.

Svako ko je sigurno na budžetu godinu na fakultetu upisuju kada je i objavljeno na sajtu fakulteta, a ako dođe do povećanja budžetskih mesta ostali će se upisati kasnije.

„Čeka se 17. oktobar, plan i organizacija je da ako se desi nešto kako nam nije rečeno da organizujemo proteste i blokade“, zaključuje Vićentić.

Na studentske blokade su pozvali predstavnici studentskih organizacija DEMOS, USSR, ESF i TIM.

Ukinuto je i dve trećine sufinansirajućih mesta i oko 30 odsto budžetskih mesta na višim godinama studija.

Sufinansirajuća mesta su studentima važna, jer mali broj bude na budžetu, iako imaju formalne uslove da budu na budžetu.

Kako se navodi, 180 najboljih studenata imalo je olakšicu da im se školarina smanji od 10 do 90 odsto, a sada će jedna trećina imati mogućnost da im bude umanjena za 60 odsto, a ostali će plaćati puni iznos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari