Grupa od 43 zaposlena na Fakultetu tehničkih nauka na Departmanu za računarstvo i automatiku, među kojima su profesori, asistenti i saradnici u nastavi, uputila je otvoreno protestno pismo u kojem navodi da dekan fakulteta Rade Doroslovački želi da ugasi jedan od najpopularnijih smerova na ovom fakultetu a to je „Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije“. Koliko je ovaj smer popularan među brucošima svedoči podatak da se na jedno budžetsko mesto prijavi čak sedam srednjoškolaca sa najvišim ocenama.

U pismu se navodi da je napad na ovaj najpopularniji studijski program jedino u interesu smera Primenjeno softversko inženjerstvo, koji je osmišljen u skladu sa potrebama kompanije „Šnajder elektrik DMS NS“ iz Novog Sada, a čiji je vlasnik Dragan Popović, inače redovni profesor na Katedri za elektroenergetiku. 

Zaposleni navode da je Doroslovački odlučio da redovnu profesorku sa Softverskog inženjerstva Radu Konjović ukloni sa fakulteta, tako što joj neće produžiti radni odnos iako je to mimo zakonske procedure.

– Dekan je pokušao da uceni profesorku Konjović time što joj je sugerisao da ode u penziju – stoji u pismu u kojem se ističe i da je Doroslovački pronašao zamene za sve profesore sa pomenute katedre.

U izjavi za Danas profesor sa Katedre za informatiku Branko Perišić pretpostavio je da u nekoj pozadini verovatno postoji sukob interesa, jer se ovakve stvari ne događaju spontano, i naveo da je ta katedra reagovala kako bi zaštitila struku.

– Mi smo tražili povećavanje kvota upisanih studenata jer koncentracija kvaliteta i interesovanje to zahtevaju, ali naši zahtevi nisu naišli na odobravanje. Očigledno je napravljen promašaj u viđenju situacije. Kompletan informatički kadar DMS-a je iškolovan ovde i mi nemamo ništa protiv toga, ali trebalo bi dozvoliti da nam se kadar ne školuje samo za jednu firmu. Profesorka Konjović je od osnivanja departmana tu. Ne znam detalje o kakvim se „dokazima“ radi, ali pretpostavljam da se radi o osporavanju njenog izbora u zvanje redovnog profesora pre 12 godina. Vrlo je mučna situacija, ali ne znam kako je do toga došlo. Ne bih da spekulišem jer ne znam detalje, ali ako to nije bilo sporno pre 12 godina, zašto je sada. Njoj je već jednom produženo to zvanje, ali se između ta dva produžetka nešto desilo.

Pored toga ona je i zatražila da se ti dokazi iznesu. Struka je ugrožena i zato je katedra reagovala. Struka mora biti ispoštovana i imati prioritet u odnosu na poziciju – kazao je Perišić za naš list. Sa FTN-a se ovim povodom nisu oglašavali.

Na tri studijska programa iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u junskom upisnom roku ove godine u prvu godinu osnovnih studija upisano je 360 studenata. Studenti koji diplomiraju na tom departmanu se, po pravilu, zapošljavaju i pre završetka studija i ocenjeni su od poslodavaca kao najkvalitetniji IT kadar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari