Dekani beogradskih fakulteta upozoravaju na lošu materijalnu situaciju, državni sekretar Ministarstva finansija obećao rešenje 1Foto FoNet: Sofija Vukajlović

Dekani beogradskih fakulteta ponovo su danas upozorili na tešku materijalnu situaciju u kojoj se nalaze fakulteti zbog toga što država ne izdvaja dovoljno novca za materijalne troškove.

Oni su na sednici Senata Univerziteta u Beogradu zatražili da se problem finansiranja što pre reši i da se, osim plaćanja stalnih troškova, povećaju plate nastavnom i nenastavnom osoblju.
Sve to čulo se u razgovoru sa državnim sekretarom Ministarstva finansija Sašom Stevanovićem, koji je na Senat došao kako bi odgovorio na nedoumice povodom uvođenja informacionog sistema SPIRI koji bi trebalo da omogući efikasniji način upravljanja sistemom javnih finansija.

Rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić rekao je novinarima posle sednice Senata da bi ovaj sistem od 1. januara idućeg godine trebalo da počne da se primenjuje na visokoškolskim ustanovama i da postoje brojna pitanja kako to tehnički da se realizuje.

– Postoje određeni problemi i zebnja pojedinih dekana o tome kako će to izgledati, da li će to narušavati autonomiju univerziteta u finansijskom pogledu. Dobili smo uveravanje da neće i dogovoreno je da sutra održi sastanak u Ministarstvu finansija, na koji su pozvani predstavnici svih visokoškolskih ustanova da dobiju malo detaljnije informacije i da postave pitanja koja danas nismo stigli na sednici Senata – rekao je Đokić.

On je dodao da je dogovoren još jedan sastanak u vezi sa plaćanjem stalnih troškova komunalnim službama.

Đokić je podsetio da je Senat doneo odluku da fakulteti od 1. juna izmiruje samo troškove za komunalne usluge samo u visini sredstava koje fakulteti dobijaju od Ministarstva prosvete.

– To je negde oprilike između 15 do 20 odsto od ukupno potrebnih za podmirivanje tih troškova. I mi ćemo početi da na taj način dejstvujemo. Dogovoren je sastanak u petak koji će biti vezan za tu temu, odnosno za iznalaženje načina da se određena sredstva za materijalne troškove upute onim fakultetima koji su najkritičniji, odnosno gde postoje veoma malo sopstvenih prihoda koji nemaju mnogo samofinansirajućih studenata, koji nemaju mnogo projekata i gde oni zapravo nemaju ni mogućnost da taj manjak sredstava koji dobijamo u Ministarstva nadomeste od svojih sopstvenih prihoda – naveo je Đokić.

Rektor je rekao da će Senat uputiti zajednički dopis javnim komunalnim preduzećima u kome će ih upoznati sa odlukom o tome u kom obimu će plaćati račune.

– Da znaju da to nije neki naš hir, već je to zapravo posledica toga što ne dobijamo dovoljno sredstava od našeg resnog ministarstva, odnosno od Vlade – kazao je Đokić.

Dekan Građevinskog fakulteta Vladan Kuzmanović je tokom diskusije rekao da razume nameru Ministarstva finansija da visoko obrazovanje uđe u sistem SPIRI radi lakšeg praćenja javnih finansija, ali da brojni gorući problemi o kojima se duže vreme razgovara nisu rešeni.

Kuzmanović je rekao da je stanje u visokom obrazovanju što se finansiranja tiče neodrživo i da je bilo neophodno da se interventnom merom povećaju sredstva, jer se sa postojećom količinom novca nijedan problem u visokom obrazovanju ne može rešiti.

On je predložio da se donese rebalans budžeta ili da se na drugi način reaguje kako bi se obezbedilo finansiranje stalnih materijalnih troškova, podsećajući da fakulteti od države dobijaju samo 10 do 15 odsto od potrebnih sredstava za ovu svrhu.

Dekan Filozofskog fakulteta Danijel Sinani je podsetio da Univerzitet već tri godine traži izmenu Uredbe o finansiranju, a državni sektetar je u odgovoru na izlaganje dekana rekao da se rebalans budžeta priprema, ali da ne može da kaže kada će biti usvojen.

On je ponudio rešenje koje, kako je rekao, može da bude realizovano samo jednim pritiskom na dugme, a to je da novac koji fakulteti ne potroše po uredbi bude preraspodeljen.

– To je između 600 i 800 miliona dinara koji mogu da budu preraspodeljeni što je otprilike nekih 50 odsto od sredstava koje visokoškolske ustanove isplate iz spostvenih sredstava za materijalne troškove – kazao je Stevanović.

Na pitanje rektora šta treba da se uradi da bi „stisnuo dugme“ državni sekretar je rekao da to može da bude dogovoreno na sastanku koji je zakazao za petak.

– Sredstva o kojima je govorio državni sekretar Stevanović su zapravo ona sredstva koja se na godišnjem nivou vraćaju u budžet Republike Srbije, odnosno Ministarstvu prosvete koje fakulteti dobijaju preko Uredbe, po tumačenju Državne revizorske institucije. To je nekih 600 do 800 miliona dinara godišnje. Ideja je da se ta sredstva vrate fakultetima, odnosno onim fakultetima kod kojih je procenat finansiranja stalnih materijalnih troškova najmanji i koji su u najlošijoj situaciji. Međutim, ovo nije rešenje problema. Sa ovim budžetom koji Ministarstvo prosvete ima nije moguće rešiti probleme u visokom obrazovanju. Zato sam ja predložio da se donese uredba kojom bi se pod hitno popravio materijalni položaj zaposlenih u visokom obrazovanju – pojasnio je za Danas posle sednice dekan Građevinskog fakulteta Vladan Kuzmanović ponudu državnog sekretara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari