Delegacija EU u Užicu: Užice je primer kako se realizuju evropski projekti 1Mateja Norčić Štamcar/Foto: Nenad Kovačević/Danas

Mateja Norčić-Štamcar, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, sa još šesnaest zamenica i zamenika ambasadora država članica EU, posetila je Užice i razgovarala sa predstavnicima lokalne vlasti.

Tako brojna evropska delegacija nije posetila Užice u njegovoj savremenoj istoriji, a cilj evropskih zvaničnika bio je da se, kako je rečeno, informišu o delimičnoj rekonstrukciji zgrade Narodnog pozorišta Užice, koja je završena krajem 2020. godine i koju je finansijski podržala EU.

Tim projektom, vrednosti 225.000 evra, poboljšana je energetska efikasnost zgrade užičkog pozorišta. EU ga je donirala 150.000 evra, dok je ostatak bilo učešće Grada Užica. Tokom rekonstrukcije, postavljana je unutrašnja termoizolacija u delu zgrade, zamenjeni su staklena fasada i stolarija.

Gosti su obišli zgradu Narodnog pozorišta, koja je izgrađena 1961. godine i uvršćena u Svetski leksikon arhitekture, o čijoj istoriji i uspesima ansambla im je govorio Zoran Stamatović, direktor te ustanove.

Delegacija EU u Užicu: Užice je primer kako se realizuju evropski projekti 2
Delegacija EU u Užicu/Foto: Nenad Kovačević/ Danas (1)

„EU je najveći donator Srbije na njenom evropskom putu. U Užicu smo videli da svi delimo evropske vrednosti i Užice je za nas lep primer kako se realizuju projekti koje pomaže EU u oblasti infrastrukture, zdravstva, školstva, prekogranične saradnje sa BiH i Crnom Gorom, podrške srednjim i malim preduzećima, čime se otvaraju nova radna mesta“, kazala je Norčić-Štamcar.

To su, dodala je „lepi primeri kako EU pomaže Srbiji na njenom putu ka proširenoj evropskoj porodici, na kome se celo društvo transformiše i lakše se preuzumaju sve obaveze koje proistču iz članstva koje sledi“.

„Nadam se da ćemo i ubuduće imati ovako lepu saradnju“, kazala je Norčić-Štamcar i istakla da se nada da će se Užice i drugi gradovi odazvati novom pozivu EU za tri miliona evra, koje će se dodeliti za 99 lokalnih samouprava za razvoj proizvodnje i uslužnih delatnosti.

Delegacija EU u Užicu: Užice je primer kako se realizuju evropski projekti 3
Delegacija EU u Užicu/Foto: Nenad Kovačević/ Danas (2)

Jelena Raković Radivojevć, gradonačenica Užica, navela je da su lokalna samouprava i EU „ uložili više od 2,1 miliona evra u prethodnom periodu u razvoj grada“.

Ona je podsetila na to da je EU nedavno podržala i dva nova projekta i to rekonstrukciju Dispanzera za plućne bolesti i tuberkulozu i rekonstrukciju i proširenje vrtića u užikom selu Karan. Za te projekte EU je odobrila 358.744 evra, dok je učešće Grada 467.010 evra.

„Poštovanjem svih principa EU i prilagođavanjem politici EU, unapredićemo ravnomeran razvoj našeg grada. Nemamo nikakvu dilemu i želimo da što pre postanemo deo evropske porodice. Zajedno sa Ministarstvom za evropske integracije i Vladom Srbije radićemo još intenzivnije na ispunjavanju svih uslova koji su nam za to neophodni“, rekla je gradonačelnica i zahvalila se EU na podršci gradu.

Delegacija EU u Užicu: Užice je primer kako se realizuju evropski projekti 4

Fatih Aksal, prvi savetnik u Ambasadi Francuske, rekao je da se „uverio u to da je Užice u skladu sa evropskim standardima“, te da ga, kako je dodao, „posebno raduje to što se ulaže mnogo novca u kulturu, ekonomiju, zaštitu živote sredine“ .

Nakon Užica, evropska delegacija je otputovala u Sjenicu, a sutra će boraviti u Novom Pazaru, gde će razgovarali sa lokalanim zvaničnicima o tamošnjim projektima koje je podržala EU.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari