Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši i župan Vukovarsko-srijemske županije u Hrvatskoj Božo Galić saglasili su se juče o potrebi saradnje dva regiona, radi lakšeg nastupa prema fondovima EU, a posebno u okviru Dunavske strategije.


Egereši je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Galićem rekao da Vojvodina i Srbija kroz saradnju sa regijama iz Hrvatske i iz Mađarske povećavaju mogućnost za dobijanje sredstava iz evropskih fondova i za lobiranje unutar EU. On se založio za trilateralnu saradnju između Vojvodine, Vukovarsko-srijemske županije i mađarske županije Bač – Kiškun.

Egereši je ocenio da je hrvatska nacionalna zajednica u Vojvodini most saradnje“ između dveju regija, kao što je na isti način i srpska zajedenica u toj hrvatskoj županiji.

Božo Galić je rekao da se već sprovode ranije zaključeni sporazumi između te županije i Vojvodine, u okviru projekata prekogranične saradnje.

– Hrvatska je pred ulaskom u EU, a Srbija je kandidat za ulazak i ta saradnja ubuduće sigurno može biti još jača u nizu područja – istakao je Galić.

Delegacija Vukovarsko-srijemske županije sastala se juče u Novom Sadu i sa potpredsednikom Vlade Vojvodine Tomislavom Stantićem i pokrajinskim sekretarom za nauku Dragoslavom Petrovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari