Delić (SRCE): Preventivne preglede vratiti u ruke struke 1foto Aleksandar Roknić

Narodni poslanik stranke Srbija centra Dragan Delić izjavio je danas da se preventivni pregledi moraju vratiti u ruke struke i u zakonske okvire i istakao da se načinom na koji ih vlast sprovodi krši Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Sekundarne i tercijalne zdravstvene ustanove ne bave se prevencijom, već je to zadatak primarne zdravstvene zaštite, odnosno izabranog lekara. Nelogično je i nepotrebno da se vrhunski stručnjak na tercijalnom nivou zaduži za merenje pritiska, rekao je Delić televiziji Nova.

Delić je upozorio da trenutna akcija preventivnih pregleda liči na švedski sto, sa koga laici uzimaju šta žele i koliko žele i ukazao da oni moraju da budu stručno utemeljeni, redovni, planirani, ciljani, sveobuhvatni, troškovno isplativi i kompletno vođeni isključivo od strane edukovanih, iskusnih i motivisanih lekara primarne zdravstvene zaštite, kao nezamenljivih čuvara zdravlja.

Govoreći o stanju u zdravstvu, naveo je da 85 odsto smrtnih ishoda u Srbiji vezano za hronične nezarazne bolesti, koje su preventabilne.

Ovo što se radi je sekundarna prevencija – blagovremeno otkrivanje pojedinih bolesti koje bi se mogle lako lečiti, a primarna prevencija je sprečavanje i odlaganje nekih bolesti, objasnio je.

Prema njegovim rečima, tri najveća problema u zdravstvu, zbog kojih se stvaraju liste čekanja, su finansiranje zdravstvenog sistema, povećan priliv bolesnika u zdravstveni sistem i edukacija stanovništva, kao i nedostatak kompetentnih zdravstvenih radnika.

Jedno od mogućih rešenja je jedinstveni zdravstveni sistem, odnosno uključivanje privatnih zdravstvenih ustanova i vojnog zdravstva u jedinstveni zdravstveni sistem Srbije, što bi omogućilo osiguranicima da slobodno biraju lekare i zdravstvene ustanove, kazao je Delić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari