Demonstracije u Beogradu zbog novog zakona o radnjama 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina, dnevni list „Mali žurnal“ pisao je o demonstracijama koje su izbile na ulicama Beograda, zbog novog zakona o radnjama koji je nalagao da sve radnje moraju biti zatvorene do osam uveče.

Kako piše „Mali žurnal„, na ulice Beograda su izašle manje grupe mladih šegrta čija je namera bila da povicima obaveste sve vlasnike radnji da to veče nov „Zakon o radnjama“ stupa na snagu i da njihove radnje moraju biti zatvorene do dvadeset časova.

Šegrti su išli ulicama i uzvikivali „Zatvarajte radnje inače ćemo mi da ih zatvorimo“, neki vlasnici su radnje momentalno zatvorili dok su drugi oklevali.

Šegrti su umislili da su postali autoritet na ulici i postali su agresivni, a u međuvremenu su im se pridružili i drugi građani. Nasilno su sami zatvarali radnje koje su još uvek bile otvorene, spuštali su šalone i zaključavali vrata.

Nasrtali su na sve one koji nisu želeli da zatvore svoju radnju pa čak i na pekare, za koje taj zakon nije važio.

Jedan pekar sa Vračara uzalud je pkušavao da objasni demonstrantima da za njega taj zakon ne važi, jer hleb mora da se peče noću. Demnostranti nisu hteli ni da čuju njegova objašnjenja i fizički su ga napali. Pekar je onda u pomoć pozvao svoje radnike koji su motkama uspeli da oteraju jedan deo demonstranata.

Demonstranti su na ulicama počeli da stvaraju sve veći nered pa je čak i vojska morala da interveniše.

Jedan pešadijski narednik je pokušao da smiri masu i naredio im je da se skolne sa ulice, oni nisu poslušali njegova naređenja pa je on odlučio da izvuče sablju, ni ovo nije smirilo šegrte, samo ih je još više razljutilo i narednik je dobio udarac u glavu.

Podoficiri koji su sedeli u obližnjim kafanama su čuli za napad na narednika i odlučili su da rasturanje demonstracija uzmu u svoje ruke. Oni su pojurili ka demonstrantima koji su se razbežali na sve strane.

Iako je pozvana više puta u toku večeri policija je došla tek kada su podoficiri rasterali šegrte.

„Mora se priznati, da je smisao zakona o radnjama imao dva glavna smera: da spreči nepoštenu konkurenciju da zaštiti eksploatisanje našeg trgovačkog podmlatka. Ali zakonodavac svakako nije mislio da će njegovu klauzuliranu ideju izvršavati dečurlija“, piše Novinar „Malog žurnala“.

Novinar je prokomentarisao i da su šegrti možda imali pravo jer posle ovih nereda ni jedan nadležni organ se nije potrudio da se ovaj zakon zaista primenjuje.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari