Demohrišćani nemačkog kancelara Angele Merkel doživeli su dramatičan neuspeh na izborima u pokrajini Hesen. Guverner Roland Koh, koji je jedan zločin imigranata pretvorio u glavnu temu predizborne kampanje, izgubio je, prema zvaničnim rezultatima, većinu u parlamentu Hesena.
Iako Demohrišćanska unija (CDU) možda može da obrazuje vladajuću koaliciju, broj glasova koji je prikupila jedva je nešto veći od onih koje je dobila Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD).

Demohrišćani nemačkog kancelara Angele Merkel doživeli su dramatičan neuspeh na izborima u pokrajini Hesen. Guverner Roland Koh, koji je jedan zločin imigranata pretvorio u glavnu temu predizborne kampanje, izgubio je, prema zvaničnim rezultatima, većinu u parlamentu Hesena.
Iako Demohrišćanska unija (CDU) možda može da obrazuje vladajuću koaliciju, broj glasova koji je prikupila jedva je nešto veći od onih koje je dobila Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD). CDU je, međutim, zadržala prevlast u pokrajini Donja Saksonija, što se i očekivalo.
Demohrišćani su u Hesenu u nedelju osvojili 36,8 odsto glasova, a socijaldemokrati 36,7 odsto. Na izborima 2003. partija Angele Merkel u ovoj pokrajini dobila je poverenje 48,8 odsto birača, dok je za SPD glasalo 29,1 odsto građana. CDU je u nedelju i u Donjoj Saksoniji dobila manju podršku nego 2003, ali njena prednost tamo ipak je znatna u odnosu na SPD: 42,5 prema 30,3 odsto.
Kako su Hesen i Donja Saksonija najvažnije pokrajine u Nemačkoj, izbori u njima smatraju se generalnom probom za federalne izbore koji će biti održani naredne godine, izvestio je BBC. CDU i SPD, tradicionalni suparnici, vladaju Nemačkom zajedno u „Velikoj koaliciji“ od 2005. godine.
Roland Koh vodio je u Hesenu agresivnu kampanju i podsticao podele tražeći uvođenje strogih zakona protiv mladih prestupnika imigranata. Dok su kritičari zaključili da je njegova kampanja ksenofobična, Merkelova je Kohu, koji važi za „krunskog princa“ među konzervativcima, dala punu podršku.
Sada je, međutim, jasno da oštra retorika CDU nije prijala mnogim glasačima i da je partija zbog toga pretrpela ozbiljan udarac. Andrea Ipsilanti, lider SPD u Hesenu, obećavala je u kampanji svojim levičarskim biračima da će od države tražiti uvođenje minimalne nadnice i bolje školstvo. „Borili smo se za drugačiju političku kulturu i pobedili smo“, rekla je Ipsilanti posle izbora.
Ravnoteža snaga u Hesenu sada je u rukama malih partija, Zelenih, liberala (FDP) i Leve partije i ne zna se ko će uspeti da formira koalicionu vladu. Za SPD je rezultat u Hesenu dobrodošlo ohrabrenje. Posle stagniranja na lestvicama popularnosti, socijaldemokrati se nadaju boljim rezultatima u nacionalnim anketama. Rezultati će takođe podstaći nova trvenja u „velikoj koaliciji“ i dovesti do izoštravanja razlika u stavovima SPD i CDU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari