Partija zelenih počela je rad na manifestu za predstojeće parlamentarne izbore, kao i pripremama za predizbornu kampanju. Krajem aprila kongres stranke će odlučiti o konačnom sadržaju manifesta. O prioritetima će se tek odlučivati, ali za očekivati je da će energija, društvena i ekonomska kriza u Evropi biti među njima. Takođe, politika u vezi sa porodicom i decom biće od presudnog značaja u stranačkim diskusijama – kaže u razgovoru za Danas Ulrih Šnajder, poslanik Partije zelenih u parlamentu Nemačke.


Partija zelenih će, prema njegovim rečima, ponuditi sveobuhvatnu viziju na koji način nemačko društvo treba da se menja.

Čini se da je u ovom trenutku svaka koalicija moguća. Šta očekujete?

– U ovom trenutku postoji jasna naklonost Partije zelenih da ide u koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom. Sada izgleda da je takva koalicija prilično realna, s obzirom na to da su Zeleni imali velike uspehe na svim regionalnim izborima, gde smo takođe formirali saveze sa SPD.

Kako komentarišete trenutne rejtinge partija i njihovih lidera?

– Zelena partija je sada u dobroj poziciji. Bila je u mogućnosti da konsoliduje svoje dobre rezultate u protekle dve godine, te je ušla u brojne vlade, na primer u Severnoj Vestfaliji, Baden Vitenbergu i Donjoj Saksoniji. Hrišćansko-demokratska unija (CDU) dobro stoji u anketama i to pre svega zbog činjenice da je Angela Merkel prihvaćena među nemačkim građanima, a ne radi jakog političkog sporazuma na osnovu kojeg vlada trenutno funkcioniše. S druge strane, liberalna Slobodna demokratska partija se trenutno bori za cenzus. Još nije jasno da li će ući u Bundestag, odnosno da li će preći prag od pet odsto. Isto tako ni za leve partije i „Pirate“ još nije poznato da li će ući u parlament.

Da li će se spoljna politika Nemačke promeniti posle izbora i, prema vašem mišljenju, koji treba da budu njeni prioriteti?

– To zavisi od buduće vlade. Spoljnu politiku Zelenih je uvek vodila želja za saradnjom sa drugim zemljama i prevazilaženju granica, ali i da jasna prednost bude na strani ljudskih prava i demokratije. U okviru Evropske unije, Partija zelenih poziva na strategiju koja uključuje čvrstoću i solidarnost. Zalažemo se za jaku, demokratsku, socijalnu i ekološku EU i spremni smo da preduzmemo potrebne korake kako bi se Unija strukturalno reformisala.

Šta mislite, kada bi Srbija mogla da dobije datum za početak pristupnih pregovora sa EU?

– U ovom trenutku je to teško predvideti, s obzirom na to da razvoj događaja i dalje zavisi od mnogih faktora.

Proširenje EU i ljudska prava

– Shvatili smo da je proširenje EU, posebno na zemlje Zapadnog Balkana, veoma važan korak i za Uniju i za region. U ovom procesu, ljudska prava će imati jasan prioritet. Osim toga, Partija zelenih traži da se pregovori o pristupanju Turske EU ozbiljnije preduzmu nego što je to učinjeno u prošlosti – kaže Ulrih Šnajder.

Liberalizacija tržišta rada

Berlin – Nemačka vlada je juče utvrdila propis prema kome će od 1. jula biti olakšano zapošljavanje u Nemačkoj kvalifikovanoj radnoj snazi iz država koje nisu članice Evropske unije. Sa novim propisom bi trebalo da se saglasi i Bundesrat u kome većinu imaju socijaldemokrate i zeleni.

Misli se, prenose nemački mediji, na medicinske sestre, medicinsko osoblje za negu starih, mašinovođe, montere grejanja, električare. Uslov za korišćenje ove olakšice je da se utvrdi da u određenoj branši postoji potražnja za određenom radnom snagom koja se ne može zadovoljiti na nemačkom tržištu rada. Nemačko ministarstvo rada će utvrditi listu takvih branši i deficitarnih zanimanja. Ako propis usvoji i Bundesrat, a pošto Ministarstvo rada utvrdi deficitarnu listu sa državama iz kojih se priliv kvalifikovanih radnika očekuje biće sklopljeni sporazumi. U tim sporazumima će biti utvrđen maksimalni broj električara, montera grejanja i slično koji se iz određene države može zaposliti „kako ona sama ne bi ostala bez potrebne radne snage“, objašnjavaju mediji. R. Ć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari