Američki Senat je velikom većinom glasova odbacio planove o transferu zatvorenika iz zatvora Gvantanamo na Kubi i odbio da obezbedi novčana sredstva za njegovo ukidanje. Senatori su sa 90 glasova za i šest protiv doneli odluku da se obustavi transport 240 zatvorenika i odbacili zahtev za 80 miliona dolara za zatvaranje Gvantanama.

 Prema rečima dopisnika, to ukazuje na neslaganje s planovima predsednika SAD Baraka Obame da ukine zatvorski centar Gvantanamo do januara 2010. Bela kuća je saopštila da Obama neće doneti bilo kakvu odluku kojom bi „ugrozio bezbednost američkog naroda“.

Predsednik nije odlučio gde će zatvorenici iz Gvantanama biti transportovani, dok predsednička komisija proučava celo pitanje, rekao je sekretar za štampu Robert Gibs. Direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Robert Mjuler kazao je Kongresu da bi zatvorenici mogli da „podstaknu terorizam“ u SAD ukoliko bi bili pušteni na slobodu. Nakon inicijative Senata da blokira račun za finansiranje rata, iz kojeg se crpe novčana sredstva i za zatvor, Predstavnički dom je doneo sličnu odluku. I demokrate i republikanci tvrde da je potrebno osmisliti bolje planove za zatvaranje Gvantanama.

Taj zatvorski centar otvorio je sada bivši predsednik SAD Džordž Buš nakon terorističkog napada 11. septembra. Zvaničnici Obamine administracije tvrde da će rok za zatvaranje zatvorskog centra biti ispoštovan, ali su mnogi zakonodavci izjavili da je potrebno da planovi Bele kuće o premeštanju velikog broja zatvorenika na američko tlo budu uverljiviji. „Američki narod ne želi da ovi ljudi šetaju ulicama SAD“, rekao je senator iz redova republikanaca Džon Tun. „Američki narod takođe ne želi da ovi zatvorenici borave u vojnoj bazi ili federalnom zatvoru u njihovoj blizini.“

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel je rekao da je Beloj kući potreban verodostojan plan za zatvaranje baze. „Čim Bela kuća osmisli plan, razmatraćemo zatvaranje Gvantanama, ali to nećemo učiniti ni sekundu ranije“, rekao je on. Demokratski lideri su izjavili da će ponovo razmisliti o obezbeđivanju zahtevanih finansijskih sredstava čim Bela kuća iznese detaljnije planove.

Svaki sedmi zatvorenik vratio se terorizmu

Vašington – U neobjavljenom izveštaju Pentagona se navodi zaključak da se svaki sedmi od ukupno 534 zatvorenika koji su već pušteni iz zatvora Gvantanamo na Kubi vratio terorizmu ili militantnim aktivnostima, saopštili su zvaničnici. Taj zaključak bi mogao da ojača argumente kritičara koji se protive transportu i oslobađanju dodatnih zatvorenika, što je deo plana predsednika SAD Baraka Obame da zatvori Gvantanamo do januara sledeće godine. Prema prethodnim izveštajima Pentagona o nepopravljivosti zatvorenika iz Gvantanama grupe za građanske slobode su izrazile skepsu i kritikovale ih jer u njima nije navedeno dovoljno detaljnih informacija. Pentagon je obećao u januaru da će poslednji izveštaj biti uskoro objavljen, ali je Brajan Vitman, portparol Pentagona, ove nedelje izjavio da se ovi zaključci još uvek preispituju. S. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari