Konstitutivna sednica novog saziva SO Pirot zakazana je za 30. maj, a na osnovu informacija do kojih smo došli, većinu u SO Pirot, pored 26 odbornika liste Koalicije za Pirot – G17 plus – SPO činiće i devet odbornika Demokratske stranke i pet odbornika liste SPS – PUPS – JS – PSS, dok će u opoziciji biti 16 odbornika SRS-a.

Konstitutivna sednica novog saziva SO Pirot zakazana je za 30. maj, a na osnovu informacija do kojih smo došli, većinu u SO Pirot, pored 26 odbornika liste Koalicije za Pirot – G17 plus – SPO činiće i devet odbornika Demokratske stranke i pet odbornika liste SPS – PUPS – JS – PSS, dok će u opoziciji biti 16 odbornika SRS-a. Ako se to desi, novi saziv SO Pirot imao bi stabilnu većinu od 40 odbornika koja bi činila okosnicu nove lokalne vlasti. U SO Pirot ima 56 odborničkih mesta.
Kako nezvanično saznajemo, dosadašnji predsednik Opštine Pirot mr Vladan Vasić zadržaće ovo mesto, a Milan Popović mesto predsednika SO Pirot. Funkcija zamenika predsednika opštine će najverovatnije biti poverena Dragani Petrović, predsednici OO G17 plus. Funkcija zamenika predsednika SO Pirot pripala bi Sretenu Savovu iz Demokratske stranke.

Građani žele i SRS u vlasti

Predsednik OO SRS Igor Veljković kaže da su na lokalnim izborima radikali dobili veći broj glasova i kao partija dobili najveći broj odbornika.

– Dobili smo najveće poverenje građana koji su time pokazali da radikale žele u lokalnoj vlasti. Mi smo u pregovorima oko formiranja lokalne vlasti istakli da ravnomernog razvoja naše opštine ne može biti ako se ne sprovodi program SRS. Bez SRS nema lokalne vlasti, a ako nema SRS u lokalnoj vlasti to će biti prekrajanje volje naroda – rekao je Veljković.

Predsednik Opštine Pirot Vladan Vasić je još prošle nedelje pregovarao sa partijama i koalicijama koje su na izborima osvojile odborničke mandate. Kako Koalicija za Pirot – G17 plus – SPO ima najveći broj odbornika, najverovatnije je da će ona biti okosnica buduće lokalne vlasti, mada su moguće i druge kombinacije.
-Lista KZP – G17 plus – SPO pobedila je u 43 od 56 izbornih jedinica i ta pobeda je veća od one koju je DOS ostvario 2000. godine. Jasno je ko je pobedio na ovim lokalnim izborima. Može da se napravi šira lista, ali neko će morati da bude u opoziciji. Može lokalna vlast da se formira i bez Koalicije za Pirot, ali to je malo verovatno. Odborničku većinu može da formira KZP sa radikalima. Ipak, siguran sam da će KZP naći put do većine od četrdesetak odbornika – rekao je Vladan Vasić.
Predsednica Opštinskog odbora G17 plus Dragana Petrović kaže da koalicija koja je osvojila 26 odborničkih mandata treba da pregovara sa svim demokratskim i proevropski orijentisanim partijama.
– Želimo da što više partija učestvuje u vlasti i treba da se pregovara sa svim demokratskim i proevropskim partijama kako bismo obezbedili kvalitetan kadar u novoj lokalnoj vlasti koji bi garantovao realizaciju razvojnih programa. SPS se uslovno smatra proevropskom partijom. Pregovori su još u toku i mislim da je moguće da lokalnu vlast formiraju KZP – G17 plus – SPO i DS i SPS – kaže Dragana Petrović.
Predsednik OO DS Goran Stamenović kaže da ova stranka želi da učestvuje u lokalnoj vlasti sa svim proevropski orijentisanim strankama, te da bi bilo dobro da te stranke čine stabilnu većinu u lokalnom parlamentu kako bi se Pirot ubrzano razvijao.
– Mi smo spremni da preuzmemo odgovornost u lokalnoj vlasti i s obzirom na to da imamo devet odbornika, a bilo bi dobro da se u SO Pirot formira stabilna većina. Završili smo prvi krug pregovora s predsednikom opštine Vladanom Vasićem. Želimo da formiramo lokalnu vlast sa svim proevropski orijentisanim partijama – rekao je Stamenović.
Predsednik OO SPS Radovan Nikolić kaže da je OO ove partije odlučio da nastavi pregovore o participaciji u lokalnoj vlasti pošto su socijalisti i do sada bili deo te vlasti. – Kako Koalicija za Pirot ima najviše mandata, ona će i doneti odluku. Za nas je bitno da vlast čini veći broj partija i da se nastavi realizacija razvojnih planova Pirota – rekao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari