Istorijska pobeda republikanaca u trci za mesto predstavnika države Masačusets u Senatu izložila je opasnosti agendu Baraka Obame tačno na godišnjicu od preuzimanja državnog kormila, koja bi mogla da osujeti njegove planove o reformi zdravstvenog sistema.

Stručnjaci ukazuju da je ovo signal velikih problema za predsednikovu partiju koju na jesen čekaju izbori za Predstavnički dom i Senat. Prema preliminarnim rezultatima republikanac Skot Braun osvojio je 52 odsto glasova u odnosu na demokratu Martu Kouklej koja je dobila 47 odsto glasova.

Malo poznati republikanski poslanik sedeće u naredne dve godine u Senatu na mestu koje je gotovo pola veka pripadalo preminulom demokrati Edvardu Kenediju, što jedan deo analitičke javnosti ocenjuje kao masovni protest poslanika protiv partije koja kontroliše oba doma Kongresa i Belu kuću. U predizbornim obraćanjima Braun je često ponavljao da to nije Kenedijevo mesto, niti stolica demokrata, već narodno mesto.

Republikanski tabor pobedu ocenjuje kao poziv demokratama i Obami na buđenje. S druge strane, stručnjaci veruju da je ovo odjek poziva i nekih demokratskih birača da žele da Obamina administracija promeni pravac. Za demokrate ovaj poraz zasigurno znači gubitak „supervećine“ koja im je omogućavala da nadvladaju sve opstrukcije republikanaca u sto članom Senatu. Ishod glasanja se posmatra i kao neka vrsta referenduma o Obaminoj vladavini i njegovoj inicijativi da sprovede u delo reformu zdravstva. Demokratski poraz naročito je ironičan jer su zdravstvene reforme bile doživotna težnja Kenedija.

Skot Braun, pravnik, vojni zvaničnik i bivši foto model, koji se slikao gotovo nag za magazin Kosmopoliten tokom 1980-ih, obećao je da će svoj glas u Senatu iskoristiti protiv plana o reformi zdravstva. Sa bine hotela u Bostonu nakon proglašenja pobede Braun je rekao: „Jedna stvar je jasna: birači ne žele zdravstveni plan vredan bilion dolara. Debata o planu nije bila poštena i otvorena. On podrazumeva povećanje poreza, uništenje radnih mesta i guranje nacije dublje u krizu. Moramo početi od nule kada je reč o zdravstvenom planu“. Braun je ukazao da će njegova pobeda izazvati potrese širom Amerike uoči novembarskih izbora za mesta u Kongresu. „Ovo je početak izborne godine ispunjene iznenađenjima. Biće još izazova širom zemlje. Kada je nevolja u Masačusetsu, onda je nevolja svuda“, dodao je Braun.

Obama je čestitao Braunu pobedu navodeći da očekuje saradnju sa njim na ekonomskim izazovima sa kojima se suočava zemlja. Braun je odgovarajući predsedniku, pozvao Obamu da odigraju jedan na jedan na košarkaškom terenu.

Braun spada u krug onih republikanaca koji su podržali zloglasne tehnike ispitivanja osumnjičenih za terorizam, protivi se federalnom programu za smanjenje emisije štetnih gasova i davanja državljanstva ilegalnim imigrantima. Ovakav izborni rezultat naslućivao se i pre glasanja. Čak i ljudi iz demokratskog tabora upirali su prstom na Martu Kouklej zbog lošeg vođenja kampanje. Ovo je treći izborni gubitak za demokrate od kada je Obama postao predsednik. Republikanci su prethodno osvojili guvernerske pozicije u Virdžiniji i Nju Džersiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari