U Jablaničkom okrugu – Leskovcu, Vlasotincu, Lebanu, Medveđi, Bojniku i Crnoj Travi – okončani su izbori za lokalne organe vlasti. U najvećoj opštini ovog dela Srbije, Leskovcu, demokrate su u opoziciji, kao što je slučaj i sa opštinom Vlasotince, gde su, inače, minulih godina pristalice politike Borisa Tadića, uz još neke stranke, odlučivale o trošenju opštinskog budžeta.

U Jablaničkom okrugu – Leskovcu, Vlasotincu, Lebanu, Medveđi, Bojniku i Crnoj Travi – okončani su izbori za lokalne organe vlasti. U najvećoj opštini ovog dela Srbije, Leskovcu, demokrate su u opoziciji, kao što je slučaj i sa opštinom Vlasotince, gde su, inače, minulih godina pristalice politike Borisa Tadića, uz još neke stranke, odlučivale o trošenju opštinskog budžeta.
Pre nekoliko dana, pošto je OO DS0-a pozvao leskovačke socijaliste da formiraju novu lokalnu vlast, minulog vikenda su to učinile i demokrate u Vlasotincu. U oba slučaja, SPS trenutno vlada sa radikalima i njima bliskim strankama i u oba slučaja čelnici Socijalističke partije Srbije tvrde da neće raskinuti sadašnje koalicione sporazume i formirati lokalnu samoupravu sa Demokratskom strankom.

Bojkot radikala

Odbornici Srpske radikalne stranke, koji su učestvovali na početku rada lokalnog parlamenta lebanske opštine, izašli su iz sale kada je trebalo da se izabere novo rukovodstvo na čelu sa dr Mićom Stankovićem. Predsednik SRS-a, nekadašnji čelnik JUL-a Gojko Marjanović, koji je kao najstariji odbornik predsedavao sednici, predložio je prekid rada SO, ali većina odbornika to nije usvojila. Pošto su radikali napustili sednicu, u mirnoj atmosferi i jednoglasno izabrano je novo opštinsko rukovodstvo.

U malenoj, nerazvijenoj opštini Bojnik, novi predsednik je dr Miomir Ljubić, član regionalne Alijanse demokrata, predsednik Skupštine opštine Jovan Miljković (SRS), zamenik predsednika opštine Bojan Tasić (DSS), pomoćnik predsednika SO Goran Milovanović (SRS), a sekretar SO Nebojša Stanković (SRS). Skupština opštine Bojnik ima 27 odbornika, skupštinsku većinu čini 25, dok je u opoziciji 12 odbornika iz redova DS, G17plus i GG, koji su, posle konstituisanja lokalnog parlamenta, bojkotovali njen dalji rad
Na izbornoj sednici prve Gradske skupštine Leskovca, koja je trajala od 11 sati pre podne do ranih jutarnjih časova narednog dana, kako smo već javili, za prvog gradonačelnika izabran je dr Goran Cvetanović iz Srpske radikalne stranke, a njegov zamenik je diplomirani ekonomista Goran Vukadinović (DSS). Novi predsednik Skupštine opštine je diplomirani pravnik Živojin Stefanović (SPS), zamenik diplomirani inženjer zaštite na radu Ljubiša Stevanović (PUPS). Jednoglasnom odlukom Gradske skupštine, za sekretara je imenovan Zoran Vukašinović, koji je i do sada obavljao tu dužnost.
Novo-stari predsednik opštine Medveđa je Slobodan Drašković, a predsednik SO Nataša Filić, oboje iz koalicije GG-DS, kojoj je pripalo 14 od 35 odborničkih mandata, G17 ima osam, Nova Srbija – tri, SRS – dva, dok su dve albanske partije osvojile tri, odnosno pet odborničkih mesta.
Predsednik opštine Vlasotince je diplomirani inženjer Boško Stančić (Nova Srbija), njegov zamenik Nebojša Stojanović (SPS). Novi predsednik Skupštine opštine je Velibor Stojković (SRS), a potpredsedničku dužnost će obavljati Živan Šušulić (SPS). U Crnoj Travi, najmanjoj opštini u Srbiji, za predsednika je izabran Slavoljub Blagojević, koji je i do sada obavljao tu dužnost. U SO Crna Trava, koju čine 19 odbornika, DSS – Nova Srbija ima 13, SRS – SPS 3, G17 plus dva, dok će DS predstavljati jedan odbornik.
Profesor matematike na Niškom univerzitetu Mića Stanković izabran je minulog vikenda za predsednika opštine Lebane glasovima odbornika DS, DSS – NS, SPS i koalicije Zajedno za opštinu Lebane, koju čine G17 plus i SPO. Odlukom koalicionih saveznika, predsednik SO Lebane je Nenad Zagorac iz Demokratske stranke Srbije, njegov zamenik Dragan Jović iz NS, dok je zamenik predsednika opštine Zoran Ilić, član SPO, koji se do najnovijih izbora nalazio na mestu predsednika SO Lebane.
Skupštinsku većinu će činiti DS, koja ima sedam odbornika, Koalicija zajedno za Lebane – G 17 plus i SPO sa šest odbornika, DS-Nova Srbija po tri odbornička mandata i SPS sa dva mandata, dok je SRS sa deset odbornika jedina opoziciona stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari