Američke demokrate, koje su od republikanaca preuzele većinu u Kongresu, odmah su juče odbacile novi strateški plan predsednika Džordža Buša za Irak kojim se predviđa slanje još 20.000 vojnika na iračko ratište. Samo nekoliko minuta pošto je Buš izneo svoju strategiju, drugi čovek demokrata u Senatu Dik Durbin odbacio je tu strategiju.

Američke demokrate, koje su od republikanaca preuzele većinu u Kongresu, odmah su juče odbacile novi strateški plan predsednika Džordža Buša za Irak kojim se predviđa slanje još 20.000 vojnika na iračko ratište. Samo nekoliko minuta pošto je Buš izneo svoju strategiju, drugi čovek demokrata u Senatu Dik Durbin odbacio je tu strategiju. On je ocenio da je došlo vreme da se povuku američke trupe i Iraku ostavi da sam nađe rešenje za situaciju u zemlji. „Predsednikov odgovor na izazov u Iraku je da pošalje još američkih vojnika u unakrsnu borbu u građanskom ratu koji je progutao naciju. Eskalacija ovog rata nije promena koju je na poslednjim izborima tražio američki narod“, izjavio je američki senator, demokrata Dik Durbin. On tvrdi da 20 hiljada vojnika nije dovoljno da se okonča rat u Iraku, ali i da se previše američkih života izlaže riziku pored onih koje su već izgubili. „Vreme je da se predsednik Buš suoči s realnošću u Iraku, a realnost je sledeća: Amerika je već platila visoku cenu. Platili smo žrtvovanjem naših žena i muškaraca u uniformama“, rekao je Durbin.
„Izveštaj koji je napravio predsednik Buš, kao i dogovor i podrška iračke vlade zajedno s premijerom Malikijem, pokazuje da su obe strane odlučne da dođu do rešenja, bez sumnje, teške situacije u Iraku. Mi podržavamo te pokušaje i nadamo se da će udruženi napori da se reši izuzetno teška bezbednosna situacija biti uspešni“, rekla je sekretar za spoljne poslove Velike Britanije Margaret Beket. Ona je, međutim, isključila mogućnost da Britanija preduzme iste mere. „Nije nam u planu zasad da šaljemo nove vojnike“, rekla je Beket. Francuske vlasti su kritikovale Bušovu odluku, ocenivši da pristup treba da „bude globalnog karaktera“ i da jedino „politička strategija“ može da omogući povratak stabilnosti u Iraku. Zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane Vladimir Šamarov ocenio je juče da dodatne snage SAD „neće moći da radikalno promene situaciju i da obezbede mir i bezbednost u toj državi“. Šef švedske diplomatije Karl Bilt izjavio je da Bušova odluka govori o „nedostatku političkih ideja“.
Australijski premijer Džon Hauard je još jednom iskazao podršku svoje zemlje SAD. Prema njegovom mišljenju Buš je održao „jasan, miran i pre svega realan govor u kojem nije potcenio izazove i priznao greške“. Hauard je takođe zaključio da bi neuspeh SAD i Zapada u Iraku otvorio vrata terorizmu. Japanska vlada je pohvalila novu strategiju kao dodatak naporima vlade SAD da stabilizuje Irak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari