Ambiciozni plan Barak Obame o reformi zdravstvene oblasti prošao je svoj prvi važan test u američkom Senatu gde su demokrate uspele da savladaju republikanske taktike odlaganja. Konačan rezultat je 60 prema 40, što je prema mišljenju analitičara, ohrabrujući znak da će zakon biti usvojen uoči Božića.

Bio je ovo prvi test da li demokrate mogu da obezbede 60 glasova neophodnih da se nadvlada jedinstvena republikanska opozicija. Nakon glasanja, demokrate su se grlile i čestitale jedni drugima na ovoj pobedi, dok su republikanci brzo napustili salu.

Ovakav ishod glasanja trebalo bi da bude ponovljen ukupno četiri puta u narednim danima, pre finala zakazanog za sedam sati po lokalnom vremenu noć uoči Božića, koje će, prema predviđanjima, biti dramatično.

„Dobili smo bitku pre Božića. Ujedno biće ovo jedan od najlepših božićnih poklona koji je ovaj kongres ikada podario američkom narodu“, izjavio je demokratski senator Tom Harkin.

Iz tabora republikanaca čuju se priznanja da nisu u stanju da spreče proces ozakonjenja zdravstvenog plana, koji će, po svemu sudeći, uneti najveće promene u 2.5 biliona vrednom američkom zdravstvenom sistemu od 1965. kada je donet program medicinske nege za starije građane.

„Zakon će izmeniti našu naciju, a Amerikanci su već presudili da ne žele ovaj plan“, izjavio je republikanski senator Mič Mekonel.

Već mesecima u američkom kongresu vodi se žestoka debata o planu koji predviđa da sistem zdravstvene nege ubuduće pokriva više od 30 miliona Amerikanaca kojima je do sada bilo uskraćeno. SAD su jedina bogata industrijska država u svetu koja nema univerzalnu zdravstvenu negu primenjivu na sve građane. Zdravstveno osiguranje u SAD imali su uglavnom zaposleni, mada je broj neosiguranika znatno porastao u proteklih godinu dana zahvaljujući gubitku radnih mesta usled ekonomske recesije.

„Zdravstvena nega u Americi mora biti pravo, a ne privilegija“, izjavio je Kristofer Dod, demokrata iz Konektikata. „Od vremena Harija Trumana, svaki kongres, republikanac i demokrata, svaki predsednik, demokratski ili republikanski nije imao ideju kako ovo da učini. Neki su očigledno to pokušali“.

Republikanci kažu da zakon ima brojne nedostatke, te da će se birači zbog toga osvetiti demokrata na narednim izborima. „Očigledno je zašto je većina držala u tajnosti svoje amandmane – jer ne žele da narod spozna mane zakone“, kaže Lamar Aleksander, republikanac iz Tenesija, i dodaje „naši prijatelji sa demokratske strane očigledno su rešeni da sprovode dalje svoju misiju političkih kamikaza u pravcu istorijske greške“.

Kada predlog zakon konačno prođe sva glasanja u Senatu, on potom mora biti usklađen sa predlogom zakona usvojenim u Predstavničkom domu prošlog meseca, jer postoje bitne razlike između dva predloga. Na primer, onaj usvojen u Predstavničkom domu, uključuje vladin plan zdravstvenog osiguranja ili državnu opciju koja je izbačena iz predloga zakona koji se nalazi pred senatorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari