Na poslednjoj sednici SO Pirot verifikovan je mandat novom odborniku DS-a Vesni Đorđević za koju nisu glasale pojedine njene kolege iz odborničke grupe. U skupštinskim kuloarima je odmah krenula priča da ova grupa nije jedinstvena i da je izvesno da će, posle rascepa u Odborničkom klubu Koalicije za Pirot, doći do podela i unutar odborničke grupe DS-a koja ima devetoro odbornika. DS je od 15. februara, odlukom OO da izađu iz vlasti, opozicija u SO Pirot. Ima najava da će deo odbornika DS-a formirati novi klub ‘’Za evropski Pirot’’.

Posle izlaska DS-a iz vlasti, aktiviranja tri blanko ostavke odbornika i ostavke dva odbornika, postavilo se i pitanje koliko zapravo odbornika ova stranka ima u SO. Na poslednjoj sednici SO konstantovano je da su i dalje odbornici sa liste DS-a Sreten Savov, Milica Golubović i Jelena Nešić, kojima je ranije Opštinski odbor pokušao da aktiviranjem blanko ostavki oduzme mandat.

Potpredsednik OO DS-a Dragan Popović kaže da je ova stranka u SO od 15. februara opozicija, a ko će biti odbornik odlučuje Opštinski odbor uz saglasnost Izvršnog odbora stranke.

– Vesna Đorđević kojoj je verifikovan mandat nije imala saglasnost Opštinskog odbora i Izvršnog odbora stranke i ona je na svoju ruku izrazila volju da bude odbornik. Samim tim što je prekršila stranačke akte, ona ne može da predstavlja DS i ne može da bude član Odborničkog kluba DS-a – kaže Popović.

Vesna Đorđević kaže da ne želi da se prepucava sa Popovićem i dodaje da ih građani nisu za to birali. Ona još tvrdi da je Odbornička grupa DS-a jedinstvena uprkos činjenici da pojedini odbornici DS-a nisu glasali za verifikaciju njenog mandata.

– To što oni nisu glasali za verifikaciju mog mandata je njihovo ustavno pravo. Svoj mandat doživljavam kao odgovornost prema građanima koji su glasali za listu, a ja sam bila treća na toj listi. Izmenama zakona, mesto na izbornoj listi obavezuje da prihvatite odbornički mandat. Srđan Mitić koji je bio drugi na listi to je uradio, prvi na listi Goran Stamenović, aktuelni načelnik Pirotskog okruga, to nije prihvatio zbog sukoba interesa, a ja sam bila treća na izbornoj listi. Prihvatila sam, jer sam odgovorna prema građanima – kaže Đorđevićeva.

Potpredsednik Opštinskog odbora DS-a Dragan Popović naglašava da su Milica Golubović i Jelena Nešić po ocenama Opštinskog odbora loše obavljale svoj mandat i zato su aktivirane njihove ostavke.

– Velimir Drobnjak je tražio da više ne bude odbornik, podneo je ostavku, a onda ju je povukao. O njihovom statusu odlučiće organi stranke i oni će snositi odgovornost za svoje postupke. Sreten Savov je već ranije isključen iz stranke – kaže Popović.

S druge strane, odbornik DS-a Milica Golubović kaže da ona poštuje odluku Ustavnog suda po kojoj je odbornik vlasnik mandata. Prema rečima zamenika predsednika SO Sretena Savova koga je stranka isključila iz DS-a jer je bio protiv izlaska ove stranke iz lokalne vlasti, odluka je bila štetna i suprotna generalnoj politici DS-a.

– Očekujem reagovanje DS-a kako bi se politika Opštinskog odbora usaglasila sa zvaničnom politikom stranke, a to je saradnja i aktivan pristup realizaciji projekata i rešavanju problema. Ukoliko DS nastavi sa ovakvim radom, sugerisaću odbornicima DS-a u SO Pirot da se oformi nova odbornička grupa ‘’Za evropski Pirot’’ koja će slediti politiku predsednika Borisa Tadića. Ako OO DS postupa kao i u mom slučaju, možda će još neko od odbornika DS-a biti isključen iz stranke – kaže Savov.

Na najavu Sretena Savova da će sugerisati odbornicima DS-a da se oformi nova odbornička grupa ‘’Za evropski Pirot’’, Popović kaže da nikakav klub ne može da se formira od odbornika DS-a i da će Odbornički klub ‘’DS -Boris Tadić’’ biti jedinstven.

– Oni koji najavljuju to rade iz svojih sopstvenih interesa, da bi zadovoljili nečije interese i da budu deo skupštinske većine – kaže Dragan Popović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari