Savezi se menjaju, samo su interesi večni. Tako bi se ukratko moglo zaključi pošto je rukovodstvo DS-a na čelu sa Slobodanom Kocićem, načelnikom Jablaničkog okruga i dr Vladanom Marinkovićem, predsednikom opštine, pozvalo na konferenciji za novinare SPS – PUPS u Leskovcu da zajedno s njima formiraju većinu u Gradskoj skupštini.

Savezi se menjaju, samo su interesi večni. Tako bi se ukratko moglo zaključi pošto je rukovodstvo DS-a na čelu sa Slobodanom Kocićem, načelnikom Jablaničkog okruga i dr Vladanom Marinkovićem, predsednikom opštine, pozvalo na konferenciji za novinare SPS – PUPS u Leskovcu da zajedno s njima formiraju većinu u Gradskoj skupštini. Socijalisti su, kako je obelodanjeno, taj poziv oberučke prihvatili. Odmah su reagovali iz OO DSS, gotovo ljuti što što i njih najuticajniji funkcioneri Demokratske stranke u Leskovcu nisu pozvali, jer su voljni da podele vlast. U subotu je slična ocena mogla da se čuje i na konferenciji za novinare rukovodstva Nove Srbije. Čelnik te stranke Slobodan Milošević bio je više nego jasan: „Spremni smo za savezništvo sa svim strankama koje su osvojile odbornička mesta u Gradskoj skupštini“.

Pobednici i gubitnici

Gradsku skupštinu činiće 75 odbornika. DS je osvojila 25, G17 – sedam, DSS – NS – devet, SRS – 23, SPS – PUPS šest i SNS – SDP – pet odbornika. U poređenju sa izborima 2006. godine, DS ima 11 odborničkih mesta više, Srpska radikalna stranka šest više, DSS – NS jedan više, G17 plus tri odbornika manje, SPS dva manje, dok je koalicija SNS – Socijaldemokratija sada osvojila pet, a na prethodnim izborima je imala 11 odbornika. Jedino, u odnosu na izbore od pre dve godine regionalna stranka Alijansa demokrata nije uspela da osvoji nijedan odbornički mandat u Gradskoj skupštini, što je svakako neuspeh, jer je 2006. godine bila vrlo uspešna sa četiri odbornička mesta. Na majskim izborima gubitnici su i dve romske partije – Romska partija i Nova demokratska stranka Roma.

Radikali za sada ćute, a ne oglašava se ni rukovodstvo koalicije stranaka SNS – Socijaldemokratija na čelu sa nekadašnjim predsednikom opštine Gojkom Veličkovićem i dr Gordanom Savićem, takođe nekadašnjim visokim funkcionerom u SO Leskovac. Tadićeve demokrate, međutim, isključuju iz bilo kakve kombinacije pristalice Gojka Veličkovića, a odškrinuli su vrata za socijaldemokrate.
Ipak, sve je i dalje neizvesno. Posle lokalnih izbora u Leskovcu počele su, naročito po kafanama, da pljušte opklade ko će s kim u koaliciju, odnosno koji će stari-novi političari da rukovode opštinskim budžetom i određuju da li će i kada, na primer, biti asfaltirana neka ulica ili popravljen put do najzabitijih sela.
Donedavno, bilo je gotovo nezamislivo savezništvo DS-a i SPS-a. Sada to može normalno da funkcioniše, pod uslovom da čelnik SPS-a Živojin Stefanović, jedan od najodanijih pobornika politike Slobodana Miloševića, sa najdužim stažom i ogromnim uticajem na leskovačkoj političkoj sceni, bude zadovoljan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari